Zin in zout: Waarom je niet kan stoppen met de chips

chips2.jpg

Sommige van ons kunnen chips echt niet weerstaan. Onderzoekers werpen een nieuw licht op onze drang om een hele zak chips leeg te eten. Ze ontdekten de neuronen die de snack zo onweerstaanbaar voor ons maken.

Zin in zout

Veel mensen hebben een sterke drang naar zout. Wetenschappers hebben nu ontdekt waarom.

Een team van de Beth Israel Deaconess Medical Center heeft een groep neuronen ontdekt die onze behoefte aan zout aanstuurt. De bevindingen zijn gepubliceerd in Neuron. Het team hoopt nu dat er medicijnen ontwikkeld worden die zich richten op deze neuronen, bij mensen met een hormoontekort. Het is namelijk door dit hormoontekort dat men denkt meer zout nodig te hebben dan in werkelijkheid het geval is. Het is nog onduidelijk in welke mate deze neuronen invloed hebben op obesitas.

De betreffende neuronen liggen in het NST (nucleus of the solitary tract) die een belangrijke rol speelt bij het cardiovasculaire systeem. Deze sub-populatie van cellen reageren op een zouttekort. Het tekort stuurt een behoefte aan zout aan, om het tekort te corrigeren. De onderzoekers maakten duidelijk dat zoutinname sterk gereguleerd wordt door de hersenen. Een disfunctie van deze neuronen leiden tot een over- of onderconsumptie van natrium. Dit resulteert op den duur in stress voor het cardiovasculaire systeem.

De studieresultaten volgen op een recente publicatie die meldt dat een zoutrijk dieet het risico op hartfalen verdubbelt. Volgens die publicatie kunnen veel sterfgevallen voorkomen worden als men zich aan de richtlijn van 5 gram (bij ons 6 gram) per dag houdt. De meesten zouden zo’n 80-140% meer consumeren. Maar toch is een zouttekort de oorzaak van onweerstaanbare trek in lekkere dingen.

Mensen kunnen niet overleven zonder zout. Zout brengt balans in het vochtgehalte van het lichaam en reguleert de bloeddruk en cellulaire functie. Het mineraal gaat verloren door uitscheidingsprocessen van het lichaam en metabole processen, waarop hormonen worden uitgescheiden als respons. Hoe dit exact werkt op het brein was vrij onduidelijk.

Dr. Resch & team (Division of Endocrinology, Diabetes and Metabolism, Harvard Medical School) hebben meer duidelijkheid gegeven.

Neuronen en hormonen

Neuronen die bekend staan als NTSHSD2 werden 10 jaar geleden ontdekt door professor Joel Geerling (neuroloog, co-auteur van deze studie). In een reeks experimenten toonden de onderzoekers aan dat deze neuronen actief zijn bij muizen die een tekort aan zout hadden.

Bij zouttekort wordt het hormoon aldosteron vrijgezet, en dit zorgt voor een toegenomen respons van de groep neuronen. De neuronen worden sterk beïnvloed door aldosteron en minder door andere neuronen. Dit effect van NTSHSD2 is uniek en onverwacht.

Bij muizen zonder zouttekort wordt consumptie alleen getriggerd door het hormoon angiotensine II. Deze stof wordt ook vrijgezet door het lichaam als er sprake is van een natriumtekort. Hier speelt een andere groep neuronen een rol; die gevoelig is voor angiotensine II.

Er is dus een gecombineerde relatie tussen twee verschillende groepen neuronen die reageren op aldosteron en angiotensine II, wat beide zoutbehoefte veroorzaakt.

Te veel zout of zouttekort?

Als wij allen teveel zout consumeren zoals gezegd wordt, hoe kan dan zo’n zouttekort ontstaan? Veel van ons hebben immers die lekkere trek in zoute dingen.

Bewerkte voeding is overladen met het verkeerde soort zout. Dit zout is geraffineerd, en gestript van essentiële mineralen en sporenelementen. In gewoon tafelzout kan ferrocyanide zitten en aluminium hydroxide. Van dit zout kan je inderdaad maar beter niet te veel binnenkrijgen.

Zeezout

Zeezout van goede kwaliteit is rijk aan mineralen en sporenelementen, houdt je bloed alkalisch. Goed zout hoeft niet veroordeeld te worden, maar hoort in een gezond dieet. Als je trek in zout hebt, geeft je lichaam misschien aan dat het behoefte heeft aan mineralen. Je kunt gewoon je tafelzout vervangen voor ander zout. Dit zijn de 5 beste zoutvervangers.

Lage zoutinname: risicovol

Dit jaar liet een publicatie in European Heart Journal weten dat we meer zouden moeten eten dan de aanbevolen 6 gram per dag. De studieauteur meldde:

“Studies tonen dat een dagelijkse inname beneden de 3 gram de kans op sterfte, hartaanval en hartfalen vergroot.”

Het probleem is volgens de professor dat een lage inname de natuurlijke lichaamsbalans ondermijnt.

De bevindingen staan gedetailleerd in een rapport dat gepubliceerd is door het European Heart Journal. De World Heart Federation, European Society of Hypertension en European Public Health Association waren bij de publicatie betrokken en benadrukken eveneens dat een lage zoutinname gevaren met zich meebrengt.

Hoogleraar: “Eet meer zout. Een lage zoutinname verhoogt de kans op hartfalen”