Wanneer is ontlasting abnormaal?

wcpapier2.jpg

Een expert onthult wanneer ontlasting een indicator van een serieus probleem is. Velen hebben geen idee wat normale ontlasting is. Abnormale ontlasting kan wijzen op serieuze problemen, zoals Crohn’s of darmkanker. Hoe schat je in of je normale of abnormale ontlasting hebt?

Wanneer heb je abnormale ontlasting?

Dit zijn vier factoren die je als leidraad kunt nemen om je stoelgang te beoordelen, volgens voedingstherapeute en auteur Eve Kalink. Ze beschrijft deze factoren in “Be Good to Your Gut” .

Het boek volgt op de onthulling dat een derde van de Britten geen idee heeft wat een normale stoelgang is. Zorgwekkender is het dat een vierde een stoelgang blijkt te hebben die medisch ongezond is. Abnormale ontlasting kan een indicator zijn van ernstige gezondheidsproblemen zoals Crohn’s of darmkanker.

Een goede, gezonde stoelgang

Er zijn 4 belangrijke aanwijspunten voor goede ontlasting, het is:

 • Regelmatig
 • Consistent
 • Efficiënt
 • Bevredigend

Volgens Kalink is het normaal op één á twee keer per dag een stoelgang te hebben. Wanneer dit meer of minder is betekent dit dat voeding niet door het darmkanaal beweegt zoals het zou moeten. Andere experts zeggen dat wanneer de stoelgang om de dag plaatsvindt, dit ook normaal is – mits dit een normaal en consequent patroon is. Consistente ontlasting is een goede indicator van gezonde darmen. In het ideale geval zou ontlasting er uit moeten zien als een lange zachte drol met een goede textuur. Het hoort volledig te zijn, zonder scheurtjes en mag er niet sponzig uitzien. Harde kleine stukjes en een waterige vloeistof zijn hier het tegenovergestelde van.

Kaart als hulpmiddel

De Bristol Stool Chart is een uitstekend hulpmiddel om in te schatten hoe het met je ontlasting gesteld is en laat zien hoe een gezonde drol er uit hoort te zien. De stoelgang hoort soepel, snel en pijnvrij te zijn. Hierna zou een gevoel van daadwerkelijke opluchting moeten plaatsvinden.

Op de Bristol Stool Chart staan 7 verschillende soorten drollen afgebeeld. De derde en vierde zijn gezond, terwijl de eerste en de tweede wijzen op verstopping. Faeces zoals type 5 kan wijzen op gebrek aan vezels, terwijl de nummers 6 en 7 waarschijnlijk ontsteking in de darmen indiceren.

stoelgangkaart-300x181.png

Kleur van je poep

Kalink schrijft in haar boek waarom de kleur van faeces zo belangrijk is. Oude bloedcellen worden uit het lichaam verwijderd via de stoelgang: hier komt de midden bruine kleur vandaan. Als er een gelige of kleiachtige kleur is, is er mogelijk dysbiose in de darmen zijn of zijn er issues van de lever of galblaas. Rode stukjes (er uitziend als korrels) kunnen door aambeien komen terwijl donkerrode of zwarte ontlasting waarschuwingssignalen zijn waarvoor je naar de huisarts moet.

De auteur benadrukt dat je niet steeds obsessief de ontlasting hoeft te checken. Zelfs de kleine veranderingen kunnen aanwijzingen geven.

Darmkanker is redelijk behandelbaar als het vroeg gediagnosticeerd wordt.

Symptomen zijn:

 • Bloed aan de anus of in de ontlasting
 • Een verandering in stoelgang die 3 weken of langer aanhoudt
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies
 • Extreme vermoeidheid zonder duidelijke reden
 • Pijn in de buik, of een hard aanvoelende buik

De meeste mensen met deze symptomen hebben geen kanker. Maar mocht je meer van deze symptomen opmerken, breng dan een bezoek aan de huisarts.

Wat zit er in ontlasting?

poep2-300x300.pngOntlasting bestaat niet alleen maar uit voedselresten. Faeces bestaan vooral uit water, vandaar dat constipatie vaak simpelweg een gevolg is van dehydratatie.

Wat er overblijft is een combinatie van onverteerbare vezels, giftige stoffen en darmbacteriën die het einde van hun levensduur bereikt hebben. Slechts 1 gram ontlasting bevat meer bacteriën dan dat er sterren aan de hemel zijn.

Om een gezonde ontlasting te houden

 • Eet meer vezels. Je vindt ze in fruit, groenten, bonen, volle koren en noten.
 • Drink meer water. Verstopping komt door gebrek aan vocht in de darmen.
 • Wees niet afhankelijk van laxeertabletten, dit maakt het probleem erger.
 • Verminder stress. Stress slaat op de darmen en verkrampt ze, dit leidt tot pijn en een harde stoelgang.

Een goede darmgezondheid staat in verband met een sterker immuun systeem en een goede hormoonhuishouding. Je hebt meer weerstand tegen stress en ontsteking.