Goed ontbijt voorkomt atherosclerose en overgewicht

ontbijten.jpg

Het ontbijt overslaan kan leiden tot atherosclerose, ofwel de verharding en vernauwing van aderen als gevolg van ophoping van vetdeeltjes aan de binnenkant van de bloedvaten. Daarentegen is ontbijten goed voor het hart en het gewicht. Dit laat Journal of the American College of Cardiology weten in een nieuwe publicatie.

Gezond en goed ontbijt

Een gezond en goed ontbijt bevordert de gezondheid van het hart, leidt tot een gezonder gewicht en betere cholesterolspiegel. Eerdere studies brachten het overslaan van het ontbijt in verband met coronaire hartziekten. Dit is de eerste studie die het verband laat zien tussen ontbijten en de aanwezigheid van atherosclerose.

Mensen die regelmatig het ontbijt overslaan zijn eerder geneigd tot een ongezonde leefstijl. Volgens de studie kan men zelf proactief het risico op hartaandoeningen verkleinen.

Bij mannelijke en vrouwelijke deelnemers zonder cardiovasculaire ziekte of aandoening van de nieren werden de ontbijtgewoonten en het totaal aantal ingenomen ontbijtcalorieën geëvalueerd.

Er waren drie groepen:

  1. Niet-ontbijters: Mensen die minder dan 5% van de totale energie-inname uit het ontbijt haalden (door bijvoorbeeld alleen koffie of sap te drinken)
  2. Echte ontbijters: Mensen die meer dan 20% van de totale energie-inname uit het ontbijt haalden
  3. Matige ontbijters: Mensen die tussen de 5-20% van de totale energie-inname uit het ontbijt haalden

Buikomvang, bloeddruk en gewicht

  • Van de 4052 deelnemers sloeg 2.9% het ontbijt over, was 69.4% een matige ontbijter en nuttigde 27.7% een goed ontbijt.
  • Atherosclerose werd vaker gezien bij deelnemers die het ontbijt oversloegen.
  • Ook bij de matige ontbijters was de kans hoger.
  • De cardiometabole risicomakers waren sterker aanwezig bij niet-ontbijters. Bij deze groep waren de bloeddruk en het BMI het hoogst, en was de buikomvang het grootst. De vet- en glucosespiegel waren eveneens het hoogst.
  • Deelnemers die het ontbijt oversloegen waren eerder geneigd tot een ongezonde leefstijl. Er werd vaker alcohol gedronken en tabak gerookt. De bloeddruk en het gewicht waren hoger; zo kwam obesitas ook vaker voor in deze groep.

Uit de resultaten bleek dat niet-ontbijten een marker is voor een algemene ongezonde leef- en voedingsstijl wat vervolgens leidt tot de ontwikkeling en progressie van aderverkalking.

Toch slaat ongeveer 20 á 30% van de volwassenen deze belangrijkste maaltijd van de dag over, en heeft hierdoor obesitas en andere cardiometabole abnormaliteiten. Dat je beter kunt ontbijten als een keizer is door dit onderzoek wederom bewezen.

Meer over de voordelen van een goed ontbijt