Waarom noten in een gezond dieet horen: lager BMI en minder ontsteking

noten.jpg

De consumptie van noten heeft een gunstig effect op overgewicht. Als je deze proteïnerijke snack bij je dieet toevoegt kan dit je BMI verlagen, laat Preventing Chronic Disease weten. Ook val je sneller af als je tijdens je afvalprogramma noten eet. Notenconsumptie heeft hiernaast nog een onverwacht voordeel: het vermindert ontsteking in het lichaam.

Noten voorkomen chronische ziekten

Als je noten naast andere voedzame voeding eet, kunnen obesitas en gerelateerde chronische ziekten afnemen. Dit bleek uit een 2-jarige dieetinterventie. Het nuttigen van noten zorgde er ook voor dat de deelnemers ook vaker kozen voor andere gezonde voeding. 1

Het zal voor velen een aantrekkelijk idee zijn, dat je door het knabbelen van een handjevol noten per dag chronische ziekten kunt voorkomen. Toch lijkt dit het geval te zijn. Noten hebben namelijk een positieve uitwerking op ontsteking, een feit dat vrij onbekend is.

Noten tegen ontsteking

Ontsteking is een van de mechanismen die betrokken is bij de ontwikkeling van atherosclerose en insulineresistentie. Allerlei ontstekingsmarkers bevorderen cardiovasculaire ziekten of diabetes. Sommige voedingsfactoren moduleren ontsteking: meervoudig onverzadigde vetzuren, antioxidanten, vezels, L-arganine en magnesium.

Maar ook noten dammen ontsteking in. Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Waarschijnlijk komt dit doordat noten alle modulerende voedingsstoffen bevat. Het nuttigen van deze eiwitrijke vruchten verlaagt de concentratie ontstekingsmarkers. 2 3 4 5

Eet gerust noten, je valt juist meer af

Meerdere studies laten zien dat het eten van noten niet in verband staat met gewichtstoename, hoewel ze vetrijk zijn en veel calorieën bevatten. Vanwege de hoge verzadigingsfactor en lage metabolische energie (inefficiënte energieopname) kunnen ze gewoon geconsumeerd worden als je met een afvalprogramma bezig bent. Er zijn data die suggereren dat routinematige inname van de snack voor een basaalmetabolisme (energieverbruik in rust) en thermogeen effect zorgt. Studies laten dan ook zijn dat men tijdens gewichtsverliesprogramma’s meer kilo’s kwijtraakte als er ook noten gegeten werden. 6  7 8

Hoe zit het met pinda’s

Wat betreft pinda’s, waarvan bekend is dat ze erg vet en calorierijk zijn: de consumptie van pinda’s voor de duur van 12 weken leidde slechts tot een minimale gewichtstoename die veel kleiner was dan verwacht. Ook werden er cardiovasculaire voordelen gezien van 30 gram per dag. Hieruit is geconcludeerd dat zelfs pinda’s bij een gezond dieet horen, mits dit een kleine hoeveelheid is en het ongezouten pinda’s zijn. De voordelen zouden vooral gelden om mensen met hart- en vaatproblemen. 9

Wil je weten wat de voordelen van noten zijn, per nootsoort? Lees dan eens onderstaand artikel

https://goedgezond.info/2016/12/07/alle-bewezen-pluspunten-van-noten-op-een-rij/