Herken je de symptomen van een te hoog cortisolniveau?

stress3.jpg

Een te hoog cortisolniveau kan behoorlijk wat gevolgen hebben voor je lichaam en geest. De symptomen komen vaak voor, maar worden nauwelijks herkend. Je uiterlijk (huid, haren, lichaamscompositie) en gezondheid veranderen als je te veel cortisol hebt. Herken jij de symptomen van een te hoog cortisolniveau?

Te hoog cortisolniveau

Cortisol is een hormoon dat uitgescheiden wordt door de bijnieren. Het wordt op een ritmische manier vrijgezet: het niveau piekt in de ochtend (dit helpt je om wakker te worden) en neemt gestaag af in de loop van de dag.

Wat doet cortisol?

Cortisol zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Het geeft ook energie aan je hersenen en neuromusculaire systeem. Cortisol is een krachtig anti-inflammatoir hormoon: het voorkomt weefsel- en zenuwschade die met ontsteking in verband staat. Bij de stress respons is cortisol een hoofdrolspeler. Het niveau past zich aan in antwoord op lichamelijke of psychische bedreigingen en de energie te geven die nodig is om met stressoren om te gaan/of te vluchten van gevaar. Op korte termijn is een hoog cortisolniveau gunstig, maar als dit langer aanhoudt kan het tot bepaalde symptomen leiden.

Symptomen van teveel cortisol

De symptomen van een te hoog cortisolniveau ontwikkelen zich geleidelijk en overlappen vaak andere condities. Symptomen zijn: 2

 • Depressie en/of vermoeidheid
 • Gewichtstoename, voor in het gezicht, de bovenrug en borst
 • Obesitas, vooral rond de buik (centrale obesitas)
 • Rugpijn
 • Dunne huid en slechte wondheling
 • Verminderd geheugen
 • Bij vrouwen: gezichtshaar of kaal worden
 • Slapeloosheid
 • Menstruatieproblemen
 • Bloedsuikerspiegel uit balans
 • Verminderde mineraaldichtheid in de botten
 • Zwakte van armen of benen; spierverlies
 • Rood paarse strepen op het gezicht
 • Insulineresistentie, verhoogde vetspiegel en hoge bloeddruk
 • Huidproblemen

Hypofyse, hypothalamus en bijnierschors

Een hoog cortisolniveau kan door Cushing veroorzaakt worden, maar dit is zelden het geval. Meestal wordt het veroorzaakt door corticosteroïden of chronische stress. Chronische stress ontregelt het stress respons systeem van het lichaam (de hypothalamus-hypofyse-bijnierschors as, HHB).  3 4 De HHB-as is een cruciaal lichaamssysteem die ervoor zorgt dat je lichaam en geest reageert op allerlei soorten stress. Als stress chronisch is, raakt deze as beschadigd. Hierdoor ontstaat een te hoog cortisolniveau, en vervolgens de symptomen.

Veroorzakers van stress

Sommige condities staan erom bekend dat ze allerlei chronische lichamelijke en psychische stress veroorzaken, dit zijn: depressie, angststoornissen, post traumatische stress stoornis, paniekstoornis, anorexia of bulimia nervosa, diabetes, obesitas, metabool syndroom, PCOS, slaapapneu, ploegendiensten, nierziekten, ingrijpende levensomstandigheden en chronische pijn.  5


Te weinig calorieën, gebrek aan goede voeding
Wanneer je voor langere tijd een lage calorie-inname hanteert, heeft dit ook een negatieve invloed op het cortisolniveau. Te veel cortisol bij patiënten met diabetes type 2 staat tevens in verband met voeding van lage kwaliteit. 6


Natuurlijk aanpakken

Het goede nieuws is dat er effectieve behandelingen zijn die op een natuurlijke manier het cortisolniveau verlagen. Bij de juiste manier wordt de onderliggende oorzaak aangepakt. Voeding en leefstijl kunnen de HHB-as weer herstellen. 8 9 10

 • Eet regelmatig (elke paar uur)
 • Eet meer plantaardige proteïnen en vezels en matig de koolhydraten met een hoge glykemische index (vooral suikers)
 • Zorg voor ontspanning (mindfulness meditatie, joga, pilatus)

Deze veranderingen zijn enorm belangrijk om het niveau weer op een normaal peil te brengen

Kruiden om het cortisolniveau te verlagen

Je kunt bepaalde natuurlijke bestanddelen nemen zoals fosfatidylserine, magnolia bast extract en ashwagandha. Klinische studies tonen dat deze supplementen te hoge cortisolspiegels verlagen, zelfs als de stress bij mensen erg hoog ligt. 11 12  13 14

Zo bleek 600-800 mg fosfatidylserine per dag de cortisolrespons te verlagen,  de prestaties en stemming te verbeteren, en gevoelens van stress te verminderen. 15 16

Citroenbalsem (melisse) 17 , flavonoïden en basilicum verlagen het cortisolniveau. 18

Wat betreft basilicum zijn er zo wie zo veel redenen om het te gebruiken (het is reinigend voor lever en nieren en heeft de capaciteit om pijn te verminderen

10 bewezen gezondheidsvoordelen van basilicum