“Fructose: Meest dodelijke vorm van suiker, net zo slecht voor lever als alcohol”

Fructose verschrompelt de lever van jonge kinderen net zoals alcohol dit zou doen. Een hoge fructoseconsumptie is een enorm hoog risico voor leverziekten. De zoetstof zit onder andere in snoep, frisdrank, vruchtensappen, koek en ijs, met andere woorden: de producten die juist door kinderen veel geconsumeerd worden. Volgens nieuw onderzoek is het dan ook de meest dodelijke vorm van suiker.

Fructose bedreigt de lever

Fructose is de meest dodelijke vorm van suiker en de brandstof voor gevaarlijke leveraandoeningen bij kinderen. Het is een stuk gevaarlijker dan glucose en bijna een garantie voor een vette lever bij jonge kinderen. Een vette lever is een conditie die meestal geassocieerd wordt met alcohol, en kan leiden tot kanker, beroertes en hartproblemen. De ziekte is een groeiend probleem. Eén op de vier kinderen is obese tegen de tijd dat ze de leeftijd van 15 jaar bereikt hebben.

Het onderzoek is uitgevoerd door een team van Joslin Diabetes Center in Boston, en gepubliceerd in Journal of Clinical Investigation.  Senior autheur dr. Samir Softic:

“Kinderen eten meer suiker dan volwassenen, dus is fructose meer een risicofactor voor kinderen. Ze bereiken hun jaren van slechte gezondheid al veel eerder in het leven, door fructose.”

Ergste metabole uitkomsten

Als je denkt dat fructose alleen in snoep, ijs, frisdrank, bewerkte voeding en cake/gebak zit, denk dan nog eens. Ook de zogenaamde ‘gezonde’ vruchtensappen zitten vol fructose siroop. Hoewel fructose van nature in fruit zit, kan de toegevoegde fructose hier niet mee vergeleken worden. Het is ontdaan van vezels en voedingsstoffen en ontworpen om een snelle roes te geven.

Softic, kindergastro-enteroloog: “Fructose staat in verband met de ergste metabole uitkomsten.”

In de muizenstudie kregen muizen de ergste metabole effecten door fructose. Soortgenootjes die glucose kregen toegediend waren er veel minder slecht aan toe. De dieren kregen een vetrijk dieet of normaal dieet en dronken hiernaast nog water, fructosewater of glucosewater. Na 10 weken was er bij de muizen die normale voeding geconsumeerd hadden geen sprake van insulineresistentie, een sleutelfactor bij metabole ziekten zoals diabetes. Van beide vormen van suiker kregen ze wel wat overgewicht.

Obesitas, insulineresistentie, vette lever

Hoe anders was het bij de muizen die vetrijk aten en ook nog eens glucose- of fructosewater dronken. Ze werden obese en ontwikkelden insulineresistentie. En hoewel bij beide groepen (normaal dieet/vetrijk dieet) vetopslag in de lever plaatsvond, was verschilde de compositie hiervan per groep.

Een enzym (Khk) dat nodig is voor de eerste stap in de fructosestofwisseling, was toegenomen bij de fructosemuizen. Toen de onderzoekers levermonsters van obese tieners analyseerden, bleek hier ook een hoge concentratie Khk aanwezig te zijn. Het Khk-enzym is vooral belangrijk bij de fructosestofwisseling, niet bij de glucosestofwisseling.

Co-auteur professor Kahn: “Hoewel fructose en glucose beide suikers zijn, worden ze anders behandeld door de cellen.”

“Een vette lever staat bijna altijd in verband met obesitas. Als je vetcellen eenmaal vol vet raken kunnen ze dit niet meer bijhouden. Vet komt terecht in andere weefsels, en de lever is de beste plek.”

Bij bijna alle obese mensen met diabetes komen vetten in de lever terecht. Volgens Softic is de kans op een vette lever bij deze mensen het hoogst. En is de kans op diabetes bij mensen met een vette lever ook het hoogst, omdat obesitas tot beide aandoeningen leidt.

Omdat obesitas zich wereldwijd verspreid, zal dit bij de vette lever ook het geval zijn en zullen steeds meer mensen een levertransplantatie nodig hebben, waarschuwt de gastro-enteroloog.

Terug naar een gezonde lever; het kan

Een gezonde lever hoort nauwelijks vet te bevatten. Toch heeft naar schatting een op de drie mensen in Groot Brittannië de ziekte. Men denkt dat een op de tien kinderen de vette lever heeft.

Een vette lever is gelukkig omkeerbaar, en draagt 1 glas tomatensap per dag bij aan het herstel van de lever

 

https://web.archive.org/web/20180701054815/https://goedgezond.info:80/2015/03/20/een-vette-lever-vetstapeling-in-lever-is-omkeerbaar/