Krijg je genoeg jodium binnen? Ken de symptomen van een jodiumtekort!

Een jodium tekort is een wereldwijd probleem, waarvan het effect verborgen is. Een tekort heeft veel invloed op de kwaliteit van het leven, en komt voor omdat de bodem jodiumarm is en er zo weinig van dit sporenelement in de voeding terecht komt. Van gewichtstoename tot constante vermoeidheid, dit zijn enkele symptomen van een tekort. Wat zijn de andere kenmerken van een jodiumtekort? Hoe krijg je meer jodium binnen?

Krijg je genoeg jodium binnen?

Jodium is belangrijk voor gewichtsbeheersing, en het IQ van kinderen. In sommige Westerse landen hebben vooral meisjes een tekort, wat resulteert in haarverlies en een verstoord concentratievermogen. Een tekort kan ook resulteren in een opgeblazen gezicht.

Melk is de rijkste bron van jodium en voorziet in 40% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid. Melkvervangers bevatten helaas nauwelijks tot geen jodium. Maar niet iedereen kan tegen melk, en in dit geval kun je ervoor zorgen dat voldoende vis, eieren en zeewier toevoegt in het dieet.

Symptomen van een jodiumtekort

 • Moeite met concentreren
 • Onverklaarbare gewichtstoename
 • Opgeblazen gezicht
 • Haarverlies (lees hier wat je eraan kunt doen)
 • Droge huid
 • Verstopping
 • Vertraagde hartslag
 • Vergrote schildklier

Wat kan je doen?

 • Zuivelproducten consumeren
 • Elke dag eieren eten: 2 eieren voorzien in ongeveer 30% van de ADH (zo gezond zijn eierenen)
 • Zeevruchten eten, vooral schelvis en kabeljauw
 • Voeg zeewier toe aan salades
 • Zout gebruiken dat jodium bevat
 • Een jodium supplement nemen

Waarom belangrijk?

Jodium is nodig voor de aanmaak van schildklierhormonen, zoals thyroxine, die de metabole processen reguleren. Een juiste jodiuminname is hiervoor belangrijk. Een lage jodium inname kan voor zwelling zorgen en een vertraagde stofwisseling. 1 2  Een publicatie in the Lancet  onthulde de link tussen het jodiumniveau van de moeder en het IQ en de leesvaardigheid van kinderen tussen de 8 en 9 jaar oud. Dezelfde studie toonde dat veel vrouwen in Groot Brittannië niet een optimaal jodiumniveau hebben.


Vrouwen en meisjes lijken eerder een tekort van dit sporenelement te hebben dan mannen. Een jodiumtekort is een gezondheidsprobleem in 118 landen, waaronder ook Europese landen. *3 *4 


Als je niet voldoende jodium binnenkrijgt, kan de schildklier dus niet meer de juiste hoeveelheid schildklierhormonen produceren. Dit zorgt voor een reeks functionele en ontwikkeling abnormaliteiten. Het is een belangrijke oorzaak van ontwikkelingsproblemen bij kinderen, inclusief een lager IQ. De consumptie van zout met jodium is een bewezen strategie om dit alles te voorkomen. 1

Jodium is een sporenelement dat onmisbaar is voor de aanmaak van triodothyronine (T3) en thyroxine (T4). Deze hormonen reguleren het stofwisselingspatroon van de meeste cellen en spelen een vitale rol bij de vroege groei en ontwikkeling van de meeste organen, met name van het brein. 1

Normaal gesproken bevat een gezond menselijk lichaam 15-20 mg jodium waarvan ongeveer 75% zich in de schildklier bevindt. Een tekort heeft –behalve invloed op het brein- ook een impact op de spieren, lever, hart en nieren. 1

Voeding die jodium remt

Het sporenelement is niet aanwezig in voeding dat van onze grond komt. Zuivel (met name kaas en melk) en eieren bevatten het wel. Het eten van teveel koolsoorten en radijs remt de beschikbaarheid van jodium; dit komt door de glucosinolaten (goitogenen) die deze voeding bevat.

Himalayazout en zeezout bevatten misschien wat jodium, maar dit is veel minder dan in keukenzout zit. Gaat je voorkeur uit naar deze soorten; kies dan een soort dat met jodium verrijkt is.  7

*3. Bernal J, Nunez J. Thyroid hormone action and brain development. Trends Endocrinol Metab. 2000;133 390–398.

*4. A guide for programme managers. 2nd ed. WHO Press; Geneva: 2001. Assessment of Iodine Deficiency Disorders and Monitoring their Elimination; pp. 7–9. ICCIDD/UNCF/WHO.

Share