Kardemom verlaagt te hoge triglyceriden waarden

kardemom.jpg

Zoek je iets om je triglyceriden waarden op een natuurlijke manier te verlagen, denk dan eens aan kardemom. Journal of Diabetes and Metabolic Disorders laat weten dat de verwarmende specerij veel cardiovasculaire voordelen heeft. Het is heel geschikt om de hoeveelheid vetten in het bloed te verlagen.

Er zijn tientallen kruiden die de vetspiegel verlagen en tegelijkertijd ook een te hoge bloeddruk verlagen.

Hoge triglyceriden: kardemom helpt

Net als veel kruiden bevat ook kardemom antioxidant en anti-inflammatoire bestanddelen. De specerij doet dit ook als de prediabetische fase al is aangebroken.

Kardemom wordt veel gebruikt in de keukens in India en het Midden Oosten. De specerij wordt gemaakt van de zaden van verschillende planten uit de gember familie. Het heeft een sterke, aangename smaak met een ietwat citrusachtige touch.

Kardemom bij prediabetes

Prediabetes is de voorfase van diabetes type 2. De bloedsuikerspiegel is hoger dan normaal, maar nog niet hoog genoeg voor diabetes. Zonder leefstijlveranderingen is de kans hoog dat dit uitmondt tot diabetes type 2. Als je prediabetes hebt, is dit het punt waarop je zou moeten ingrijpen. Beschadiging van bloedvaten, nieren en hart kan namelijk al gestart zijn.

Vetten in het bloed, triglyceriden, worden door het lichaam als energiebron gebruikt. Echter, als de waarden te hoog zijn kan dit het proces van aderverkalking bevorderen en leiden tot cardiovasculaire aandoeningen en diabetes type 2.

Hoe weet je of je prediabetes hebt?

Meestal zijn er geen duidelijke symptomen. Een teken dat er een risico voor diabetes type 2 is, is dat je huid hier en daar wat donkerder is op je lichaam. Dit kan op de nek, ellebogen, knieën, knokkels en in de ellebogen zijn. Als je van prediabetes verschuift naar diabetes kan er sprake zijn van veelvuldig plassen, vermoeidheid, toegenomen dorst en vaag zicht.

Risicofactoren zijn

  • Overgewicht: Hoe meer vetweefsel des de resistenter je cellen voor insuline worden. Dit geldt vooral als er veel vetweefsel is tussen de spieren en huid van je buik.
  • Buikomvang: Een grote buikomvang kan duiden op insulineresistentie.
  • Voeding: Rood of bewerkt vlees en zoete dranken verhogen de kans op prediabetes. Een mediterraan dieet verlaagt de kans (onder andere noten, groenten en olijfolie).
  • Te weinig beweging: Door activiteit wordt glucose gebruikt voor energie en worden je cellen gevoeliger voor insuline
  • Leeftijd: De kans op prediabetes neemt toe na het 45e levensjaar. Dat mensen dan geneigd zijn om minder te bewegen, spiermassa verliezen en aankomen in gewicht speelt een rol.
  • Nachtrust: Mensen met slaapapneu hebben een grotere kans om insulineweerstand te ontwikkelen. Maar ook een anderszijds verstoord bioritme verhoogt de kans.

Een hoge bloeddruk, hoog LDL-cholesterol en hoge triglyceriden waarden gaan gepaard met prediabetes. En dit is wat aangepakt wordt door kardemom.


Kardemom in de koffie

Kardemom geeft meer allure aan voeding. Het gaat geweldig goed samen met koffie. Voeg een theelepelpuntje (of meer) toe aan je koffie en geniet ervan! Het leuke van kardemom is dat het goed samen gaat met zowel gebak, cake en koek als met hartige dingen zoals vlees (vooral met lamsvlees), rijst en ei.


De studie

Aan de studie deden 80 vrouwen met overgewicht mee. Ze zaten allen in de prediabetes-fase. De interventiegroep kreeg 3 gram groene cardamom en de placebogroep 3 gram beschuitpoeder. Kardemom/beschuitpoeder werd ingenomen voor de duur van 2 maanden. De bloeddruk, bloedsuikerspiegel, triglyceriden waarden, het totale cholesterol, insuline, MBI, insulineweerstand en insulinegevoeligheid werden alle bij aanvang/na afloop gemeten.

In de kardemomgroep waren na interventie de triglyceridenwaarden en het LDL-cholesterol significant gedaald. De insulinegevoeligheid was significant toegenomen. Het effect op de systolische en diastolische bloeddruk was minder uitgesproken.

Andere manieren om te triglyceriden waarden op natuurlijke wijze te verlagen:

Zo verlaag je natuurlijk je triglyceriden waarden

Afbeelding: Pixabay