De invloed van hormonen op je gewicht

gewicht.jpg

Gastblog geschreven door Charlotte/Puur Figuur– Bij afvallen denk je waarschijnlijk vooral aan minder eten. Je gewicht wordt echter door meer factoren beïnvloed dan de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Je hormonen spelen hierbij namelijk ook een grote rol.

Hormonen hebben een grote invloed op je eetlust. Bovendien kunnen ze ervoor zorgen dat je makkelijker vet verbrandt of dat je juist makkelijker vet opslaat. Reden genoeg dus om aandacht te besteden aan je hormoonhuishouding.

De hormonen die je gewicht beïnvloeden

Je hormoonhuishouding heeft op verschillende manieren gevolgen voor je gewicht. De volgende hormonen spelen hierbij een rol:

 • Insuline
 • Ghreline
 • Leptine
 • Cortisol

Hieronder leggen we van alle vier deze hormonen uit wat hun invloed precies is.

Insuline

Insuline is een hormoon dat de hele dag door wordt aangemaakt, maar vooral nadat we gegeten hebben. We hebben het namelijk nodig om de bloedsuiker die na het eten in ons bloed terechtkomt te verwerken. Deze bloedsuiker wordt vervolgens door je cellen als energie gebruikt.

Daarnaast kan insuline je cellen ook de opdracht geven om vet op te slaan. Te veel insuline kan er daarom voor zorgen dat je sneller dik wordt. Een hoog insulineniveau kan er tegelijkertijd ook voor zorgen dat je vetverbranding juist blokkeert.

Hoge insulineniveaus worden veroorzaakt door te veel eten en het eten van suiker en simpele koolhydraten.

Ghreline

Ghreline staat bekend als het hongerhormoon. Als je maag leeg is, maakt je lichaam namelijk ghreline aan. Deze ghreline geeft vervolgens het signaal aan je hersenen dat er gegeten moet worden.

Nadat je gegeten hebt, hoort je ghrelineniveau weer te dalen zodat je niet langer het gevoel hebt dat je eten nodig hebt. Dit proces kan echter verstoord worden. Bijvoorbeeld als je veel suikers eet of drinkt. Je ghrelineniveau daalt dan niet genoeg nadat je gegeten hebt, waardoor je honger blijft houden, ook als je eigenlijk al vol zit.

Leptine

Leptine is een hormoon dat ervoor hoort te zorgen dat je jezelf verzadigd voelt. Hoe meer vetcellen je hebt, hoe meer leptine je aanmaakt. Dat biedt in de basis een bescherming tegen overgewicht. Je ervaart namelijk minder trek als je al wat lichaamsvet hebt.

Dit proces kan echter uit balans raken. Als je een hoog vetpercentage hebt en dus ook een hoog leptineniveau, kunnen je hersenen de leptine gaan ‘negeren’. Er is dan constant zoveel leptine aanwezig, dat je hersenen het niet langer als een verzadigingssignaal zien.

Deze verstoring kan er dus voor zorgen dat je juist meer honger ervaart als je eigenlijk al overtollig lichaamsvet hebt.

Cortisol

Als laatste cortisol. Dit hormoon staat bekend als stresshormoon. We maken het namelijk aan als we stress ervaren. Op korte termijn kan dit nuttig zijn, cortisol zorgt er bijvoorbeeld voor dat je alerter wordt.

Op lange termijn is een hoge cortisolwaarde slecht voor je gezondheid. Het kan je nachtrust verstoren en het risico op overgewicht vergroten. Het zorgt er namelijk voor dat je meer eetlust krijgt en het stimuleert je vetopslag. Ook kan het ervoor zorgen dat vet verbranden juist een stuk moeizamer gaat.

Tips om je hormonen in balans te krijgen

Het mag duidelijk zijn dat je hormonen een cruciale rol spelen bij afvallen en aankomen. Met deze tips krijg je jouw hormonen in balans en wordt het vele malen makkelijker om af te vallen:

 • Vermijd crash diëten.
 • Schrap suiker en producten met toegevoegde suiker uit je eetpatroon.
 • Wees voorzichtig met simpele koolhydraten.
 • Eet voldoende eiwitten.
 • Eet voldoende gezonde vetten, waaronder omega 3-vetzuren.
 • Voorkom een magnesiumtekort. Gebruik eventueel een supplement of magnesiumolie.
 • Drink dagelijks twee liter water.
 • Drink regelmatig een kopje groene thee.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
 • Zorg voor een goede nachtrust.
 • Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden en zorg voor voldoende ontspanning.

Laat je hormonen je helpen bij het afvallen

Zoals je hebt kunnen lezen, hebben je hormonen een grote invloed op je gewicht doordat ze zowel je eetlust als je vetopslag en -verbranding beïnvloeden. Volg daarom bovenstaande tips op om je hormonen in balans te krijgen en zo makkelijker een gezond gewicht te bereiken en behouden.

Bronnen: Teff KL, Elliott SS, Tschöp M, Kieffer TJ, Rader D, Heiman M, Townsend RR, Keim NL, D’Alessio D, Havel PJ, J Clin Endocrinol Metab, 2004. Epel E, Lapidus R, McEwen B, Brownell K, Psychoneuroendocrinology, 2001. Guerrero-Romero F, Tamez-Perez HE, González-González G, Salinas-Martínez AM, Montes-Villarreal J, Treviño-Ortiz JH, Rodríguez-Morán M, Diabetes Metab, 2004.