Afvallen met chocolade !

choco1.jpg

Afvallen met chocolade, kan dat? Cacao blijkt inderdaad te helpen bij afvallen en diëten. Hoe dit werkt, daar vertelt Mirjam Hermsen, vandaag het een en ander over! Mirjam is health- en foodblogger bij FindCircles.


Door: Mirjam Hermsen

Afvallen Met Chocolade

Waarom Cacao Helpt Met Diëten

In de wereld van superfoods zijn vele gezonde etenswaren te ontdekken, de ene nog exotischer dan de ander. Maar er is altijd één superfood dat eruit springt: cacao. Is chocolade nu opeens gezond? Huh?! Je had waarschijnlijk niet verwacht dat zoiets lekkers ook nog eens goed voor je zou kunnen zijn…

Het Chocolade Dieet

choco3-199x300.jpg
Cacao vermindert de eetlust

Maar wat is nou precies het Chocolade Dieet? Neuroloog Will Clower schreef er enige tijd terug al een revolutionair boek over: Eat Chocolate, Lose Weight 1. Hierin maakt hij de aantrekkelijke belofte dat het eten van cacaoproducten 20 minuten vóór en 5 minuten ná een maaltijd ervoor zorgt dat de eetlust met 50% verminderd wordt.

Chocolade zorgt namelijk voor een vol gevoel. Maar wat is nou zo helend en gezond aan chocolade? Om dit beter te begrijpen, moeten we de cacaoboon onder de loep nemen.

Waarom Iedereen Cacao Zou Moeten Eten

Bij chocolade draait het natuurlijk allemaal om de cacaoboon en het mooie is dat dit kleine boontje vele zeer gezonde stoffen bevat.  Cacaobonen staan er namelijk om bekend dat ze meer dan 300 gezonde samenstellingen2 kunnen bevatten, waaronder fenylethylamine, theobromine, en veel helende polyfenolen, zoals flavonoïden.

Verder bevatten cacaobonen ook veel vitaminen en mineralen, evenals een gezonde doses aan kalium en koper, die weer helpen met de cardiovasculaire gezondheid en de opbouw van ijzer.

Ook is de cacaoboon rijk aan magnesium, een mineraal dat geassocieerd wordt met het kalmeren van het zenuwstelsel. Naast magnesium bevat dit boontje ook calcium, deze twee stoffen zijn nodig voor het goed functioneren van alle belangrijke organen.

Pure Chocolade: De Gezonde Bestanddelen

Witte chocolade en melkchocolade bevatten namelijk heel veel suiker en melk, in tegenstelling tot de pure, donkere versie. Verder bevat pure, donkere choco ook enkelvoudige onverzadigde vetzuren en zorgt de bitterzoete smaak ervoor dat je hier minder van eet.

Bekijk je voedingspatroon

Als je wil afvallen, is je voedingspatroon eigenlijk je belangrijkste pijler. Je kunt je natuurlijk verdiepen in een afvalprogramma, zoals het paleo dieet, koolhydraatarm dieet of bijvoorbeeld het chocolade dieet. Maar je kunt je voedingspatroon ook zelf eens onder de loep nemen. Eet je niet teveel? Zijn je porties niet te groot? Het is goed om eens bij te houden hoeveel je eigenlijk eet op een dag.

Hou dit eens een paar dagen bij in een boekje of in voer alles in bij een speciale tracker. Er zijn verschillende (gratis) apps waar je dit in bij kunt houden. Bekijk hoeveel koolhydraten je op een dag binnenkrijgt, hoeveel je eiwitinname is en of je niet teveel vetten tot je neemt.

Oké, we kunnen dus concluderen dat de cacaoboon gezond is, maar betekent dit dat je nu onbeperkt alle soorten chocolade kunt gaan eten? Nee. Het dieet werkt namelijk alleen maar met pure, donkere chocolade, het soort chocolade dat gemaakt is van minstens 70% cacao.

Diëten Met Chocola: Hype Of Heilzaam?

De heilzame werking moet natuurlijk niet een excuus zijn om zoveel mogelijk cacaoproducten te eten. Het is dan ook raadzaam om te genieten met mate en niet meer te eten dan een stukje chocolade ter grootte van het uiteinde van je duim.

De cacaoboon is gezond en kent helende stoffen, het is dus zeker aan te raden om dit product zo puur mogelijk tot je te nemen. Dit is namelijk ook de sleutel tot succes van dit dieet: kies voor pure, donkere chocolade.

Conclusie

choco2-300x200.jpg
Kies voor pure, donkere chocolade

Het lijkt er dus op dat chocolade voor meer goed is dan alleen voor het helen van een gebroken hart. Pure, donkere chocolade bevat gezonde, helende stoffen en het zorgt sneller voor een vol gevoel.

Maar zoals altijd is het natuurlijk belangrijk dat je geniet met mate.

Foto’s: Pixabay