Bloemkool: een reinigende groente voor lijf, brein en huid

bloemkool2.jpg

De bloemkool, iedereen kent hem en toch is het zo langzamerhand een vergeten groente geworden. Deze inmiddels impopulaire kool kan echter een verbazingwekkende uitwerking hebben op onze spieren, ogen, hormonen en ons hart. De reinigende en beschermende kool zou daarom een geweldige aanvulling op ons voedingspatroon zijn. 

Reinigende bloemkool: goede “Multi”

Hij heeft veel gezondheidsvoordelen, de witte kool die redelijk ongeliefd is geraakt. En die voordelen zijn echt van waarde! De bloemkool beschermt namelijk tegen de schadelijke effecten van ultraviolette straling én ontgift het lichaam. Hiernaast ondersteunt de bloemkool gewichtsverlies, en beschermt hij tegen kanker, diabetes, spijsverteringsproblemen en een hoge bloeddruk. Last but not least: de kool brengt de hormonen in balans.

Net als de populaire neefjes broccoli en boerenkool, hoort de bloemkool tot de Brassicaceae familie. Hij zou oorspronkelijk uit het oude Azië komen, verspreidde zich naar de mediterrane regio en kwam rond de 16e eeuw ook onze kant op.

Wat zit er in bloemkool?

bloemkool1-300x201.jpgDeze groente is een uitstekende bron van vitaminen en mineralen. Hij bevat onder andere vitamine c, foliumzuur, vitamine K, vitamine B6, B1, B2, B3 en vitamine E. Wat betreft de mineralen zit er magnesium, fosfor, kalium, calcium en mangaan in. De kool bevat weinig vet, en wat er aan vetten in zit zijn voornamelijk de omega3-vetzuren en onverzadigde vetten. Uiteraard zitten er ook vezels in. Hij bevat minder natuurlijke suikers dan zijn familieleden, zoals de broccoli.

De bloemkool is een goede aanvulling

De kool bevat naast de belangrijke vitaminen en mineralen ook fytochemicaliën (indolen en glucosinaten). Deze stimuleren kanker-blokkerende enzymen en beschermen het lichaam van oxidatieve stress en schade door vrije radicalen.

Beschermt het hart

Regelmatige consumptie bevordert de bloedsomloop en houd de bloedvaten gezond. Dit komt ook vooral door de glucosinaten en vitamine K. Aandoeningen zoals atherosclerose worden voorkomen en de groente bevordert de cardiovasculaire gezondheid.

Remt ontsteking

De aanwezige indole-3-carbinol (I3C) gaat inflammatie tegen, functioneert op een genetisch niveau en remt het allereerste begin van ontstekingsactiviteit. Indoles zijn effectief voor de samenstelling van lipiden, de hoeveelheid triglyceriden en cholesterol. I3C gaat bloedklontering tegen.

Maagproblemen

Het is een goede bron van vezels, en dit bevordert natuurlijk de spijsvertering en de eliminatie van toxinen uit het lichaam. De glucosinaten en sulforafaan (sulforafaan heeft een sterk ontgiftende werking) beschermen het maagslijmvlies en remmen de groei van Helicobacter pylori (staat in verband met maagkanker).

Bij ademhalingsproblemen

Bloemkoolconsumptie vermindert ademhalingsproblemen? Dit is wel heel verrassend. Dankzij de I3C is dit wel het geval: dit bestrijdt respiratoire papillomatosis -veroorzaakt door het humane papillomavirus dat de stembanden, luchtpijp, longen en bronchiën kan aantasten.

Biedt bescherming tegen kanker

De glucosinolaten worden afgebroken tot gezonde stoffen zoals sulforafaan en isothiocyanaten (I3C). Deze stoffen hebben een chemoprotectief en anti-oestrogeen effect en dammen de groei van kankercellen in. Er is genoeg bewijs dat groenten uit de familie van de bleomkool beschermen tegen veel soorten kanker, waaronder long-, blaas-, borst-, prostaat-, eierstok- en baarmoederhalskanker.

Voor gezonde botten

Het is niet alleen calcium die nodig is voor gezonde sterke botten. Ook vitamine C is hiervoor belangrijk omdat deze vitamine een rol speelt in de productie van collageen. Collageen beschermt natuurlijk de pezen en tevens de botten van schade door ontsteking. De vitamine K voorkomt boterverlies, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Het behoud van goede ogen

Staar is een leeftijd gerelateerde aandoening. Gelukkig wordt dit bij ons goed behandeld, want het kan namelijk wel tot blindheid leiden. Vanwege de vitamine C, sulforafaan en andere antioxidanten beschermt de vergeten groente het retinale weefsel tegen schade door oxidatieve stress. Zo wordt achteruitgang van het zicht voorkomen.

Reinigt het lichaam

Crucifere groenten zoals de bloemkool, zijn extreem belangrijk voor detoxificatie. Zeker in deze tijd! I3C en sulforafaan zijn onmisbaar voor het activeren en reguleren van de functie van detoxificerende enzymen.

Voor een gezonde en jeugdige huid

Wie wil niet lang een gezond en veerkrachtig vel behouden? Hier komt sulforafaan weer van pas, omdat het beschermt tegen ultraviolette straling. UV-straling is de primaire veroorzaker van huidveroudering. Tomatensap- en puree zijn trouwens ook krachtige beschermers voor de huid.

Voor het behoud van een scherp brein

Neurodegeneratieve ziektes zijn helaas aan de orde van de dag. Er wordt minder gezond gegeten, ouderwetse doch ultra-gezonde groenten zijn niet meer populair. Wie weet hoe de cijfers m.b.t. dit soort aandoeningen de komende decennia zullen stijgen. Teruggrijpen naar een vergeten groente is ook in dit opzicht niet verkeerd. De indolen en sulforafaan in bloemkool vervullen niet zomaar een rol bij het remmen van neurodegeneratieve aandoeningen, maar een sleutelrol. Omdat ze de detoxificerende enzymen activeren wordt de hoeveelheid gluthation verhoogt, dit beschermt het ook brein tegen oxidatieve stress. En zo voorkomen ze natuurlijk achteruitgang van het brein.

Een lagere bloeddruk

Dezelfde (eerder genoemde) stoffen verlagen het LDL-cholesterol. Tegelijkertijd wordt het HDL-cholesterol gestimuleerd en de bloeddruk verlaagd. De vezels en omega3-vetzuren maken het helemaal af: niet alleen verlagen ze het cholesterol, ze voorkomen ook vernauwing van de vaten.

Een goede elektrolyten balans

Een juiste elektrolyten balans is onmisbaar voor een goede functie van het zenuwstelsel, de overdracht van zenuwimpulsen en spiersamentrekkingen. De aanwezige kalium zorgt dat dit juist verloopt.

Wat de bloemkool nog meer doet

Thermogenese: onmisbaar bij het afvallen

Het is niet verwonderlijk dat de bloemkool het immuunsysteem versterkt, gezien alle antioxidanten die het bevat. De indolen hebben een anti-obesitas effect. Studies laten zien dat bloemkool allerlei metabole stoornissen voorkomt. Bij het afvallen is thermogenese belangrijk: hierdoor wordt vet verbrand. Bloemkool stimuleert de thermogenese.

Haargroei!

Wist je dat bloemkool de haargroei stimuleert? Dit komt door sulfur en silicium.

Het idee om bloemkool te consumeren kan je doen huiveren. Gelukkig zijn er meerdere manieren om de kool te consumeren en hoeft dit niet meer met het ouderwetse, smakeloze papje: je kunt hem licht stomen, wokken met kruiden of combineren met andere groenten. Of maak een smakelijke bloemkoolsoep!

bloemkool3-300x199.jpg

Kijk maar eens bij deze bloemkoolrecepten.

Bronnen: 1 2 3 4 5 7 9 10

Foto’s: Pixabay