Combinatie van knoflook en citroen veelbelovend tegen kanker

knoflookcitroen.jpg

Een nieuwe studie laat weten dat de combinatie van knoflook en citroen een veelbelovend anti-kanker middel kan zijn. Het gaat om het extract van knoflook en citroen, om precies te zijn. Dit zou voorkomen dat kankercellen nieuwe bloedvaatjes aanmaken, en wekt hiernaast apoptose op (geprogrammeerde celdood).

Knoflook/citroen tegen kanker

De studie is gepubliceerd in Journal Nutrition, en werd uitgevoerd op muizen met borstkanker.

De combinatie van beide extracten werkte synergetisch tegen de borstkanker bij de muizen. Van de behandelde muizen werd 80% genezen. Angiogenese –de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes door kankercellen- werd geremd, en de geprogrammeerde celdood van kankercellen werd opgewekt. Hiernaast werd het immuunsysteem geactiveerd.

Chemical and Pharmaceutical Bulletin 1laat ongeveer hetzelfde weten: de sulfiden uit knoflook (en ui eveneens) hebben de kracht om de groei en uitzaaiingen van de tumorcellen te remmen, zoals bleek uit vitro en in vivo modellen.

Tegen ontsteking in de bloedvaten

En er is nog meer te melden over knoflook deze maand. Volgens een publicatie 2 in Cellular Physiology and Biochemistry vermindert allicine uit knoflook oxidatieve stress en ontsteking van de endotheel cellen, doordat het de dysfunctie van mitochondriën onderdrukt. Het endotheel is een bedekkend ééncellig laagje aaneengesloten cellen dat onder andere de binnenkant van hart, bloedvaten en lymfevaten bekleedt. Endotheelcellen vervullen een functie bij de bloedstolling en bij angiogenese. Mitochondriën bevinden zich in de lichaamscellen en fungeren als ‘energiefabriekjes’ binnen de cellen. Allicine is het belangrijkste bestanddeel van knoflook, heeft een cardioprotectief effect en staat in verband met een verbeterde endotheel functie. Allicine rekent ook af met de ontstekingsrespons in de bloedvaten.

Dit knoflook-citroen elixer is al 2000 jaar oud! Kijk hier voor het recept!

Immuunsysteem en lever

Dat knoflook een modulator van het immuunsysteem is meldt ook Journal of Medicinal Food 3. Als extra pluspunt beschermt het bolgewas ook de lever en beschikt het over anti-mycobacteriële activiteit; knoflook bestrijdt zelfs Mycobacterium tuberculosis, de bacterie die tuberculose bij de mens veroorzaakt.

Kijk ook wat citroensap volgens studies voor je kan doen (onder andere ook in combinatie met knoflook)

Dit doet citroensap voor je BMI en bloeddruk