Gezonde darmbacteriën beschermen tegen vrijwel elke ziekte -nieuwe studie

bacterien.jpg

Gezonde darmflora beschermen tegen bijna elke leeftijd gerelateerde ziekte. Als de balans tussen gezonde/ongezonde darmbacteriën zoek is, dan is dit een oorzaak voor chronische ontsteking. Dit betekent dan het startsein voor -ernstige- aandoeningen. Verandering in het voedingspatroon, pre- en probiotica, kunnen de ziekten voorkomen, blijkt uit Nederlands onderzoek.

Nederlandse onderzoekers transplanteerden de micro-organismen van oude muizen in jonge muizen, en de jonge muizen kregen hierop leeftijd gerelateerde chronische ontsteking.

Hoe darmbacteriën werken bij muizen lijkt op de manier waarop ze functioneren bij mensen. Alzheimer’s, beroertes en cardiovasculaire aandoeningen: veranderingen in het voedingspatroon kunnen deze ziekten voorkomen. Net als bijna alle andere leeftijd gerelateerde ziekten. Uit onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt dat de darmen zo’n beetje het hart van alles zijn. Daarom wordt het ook ons tweede brein genoemd.

Het onderzoek werd uitgevoerd door University Medical Center Groningen.

Highlights uit de studie:


Als de samenstelling van de darmbacteriën uit balans is, kan er chronische ontsteking ontstaan. Dit gebeurde bij jonge muizen die het darm-microbioom van oude muizen getransplanteerd kregen. Leeftijd gerelateerde ontsteking wordt ook wel ‘inflammaging’ genoemd. Dit type ontsteking staat in verband met ernstige condities zoals dementie, beroerte en cardiovasculaire ziekten.


Probiotica en darmvriendelijke voeding beschermen tegen “inflammaging” en leeftijd gerelateerde ziekten.


Het is bekend dat oudere mensen een ander bacterieprofiel hebben dan jongere mensen. Het is het startsein voor ziekten.


Leeftijd gerelateerde ontsteking staat in verband met veranderingen die het immuunsysteem ondergaat naarmate men ouder wordt.


Het is niet duidelijk of het de leeftijd is die ontsteking veroorzaakt, of dat ontsteking veroudering veroorzaakt, maar de twee gaan hand in hand.


Voor het onderzoek werden monsters genomen van oudere muizen, van wie de samenstelling van het darm microbioom net als bij mensen verandert tijdens het ouder worden. Na de procedure ontwikkelde zich chronische ontsteking bij de muizen; dit zou normaal gesproken pas later in hun leven gebeuren. Het kwam alleen voor bij de muizen die een ander darm microbioom gekregen hadden.


Ook de oudere muizen kregen een transplantatie van darmbacteriën: namelijk het darm microbioom van de jonge muizen. Met een resultaat dat positief voor de oudere muizen was.


Het onderzoek suggereert dat veroudering tot een disbalans in de darmflora leidt, zodat er meer ‘slechte’ dan goede bacteriën in de darmen aanwezig zijn.


 De overhand van de slechte bacteriën maken de darmwand meer doorlaatbaar (lekkende darm), zodat toxines de bloedbaan kunnen besmetten en aandoeningen kunnen veroorzaken zoals inflammatoire darmziekten, obesitas, angst, autisme, diabetes en zelfs kanker.


Er zou een causaal verband zijn tussen ‘oude’ darmbacteriën en inflammaging bij de muizen. Hetzelfde is (nog) niet bewezen bij mensen, maar de onderzoekers merken op dat een correlatie al geobserveerd is.


Een goed dieet, pro- en prebiotica verminderen leeftijd gerelateerde ontsteking en bevorderen gezond ouder worden, luidt de conclusie van de studieauteurs.

https://goedgezond.info/9-goede-bronnen-van-probiotica/

 

Volgende artikel