Neurotransmitter GABA remt ongewenste gedachten

st. janskruid bij depressie

Neurotransmitter GABA remt ongewenste gedachten. Gedachten en beelden die zich opdringen, iedereen ervaart het weleens. Cognitieve therapie kan helpen wanneer je hier aanhoudend last van hebt. Maar er is nog iets dat ongewenste gedachten bestrijdt, en dit is GABA (gamma-aminoboterzuur). Deze neurotransmitter is de vooral de sleutel voor mensen met chronische depressie, PTSS, schizofrenie of een angststoornis.

Neurotransmitter GABA remt ongewenste gedachten. En dat is goed nieuws voor iedereen die er last van heeft. Onderzoekers van de University of Cambridge identificeerden neurotransmitter GABA als sleutel om ongewilde gedachten in te dammen. Logisch, want GABA is erg belangrijk voor het brein.

GABA remt ongewenste gedachten

Wat is GABA

GABA is een remmende neurotransmitter, die de persoonlijkheid en stressbeheersing beïnvloedt. De chemische stof helpt te ontspannen, en om beter te slapen. Hiernaast wordt het gevoel van welzijn verbeterd door de stof en vermindert het angst en gepieker. Als je een tekort aan GABA hebt ervaar je angst, verminderde zin in seks, hoofdpijn, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, hartkloppingen en prikkelbaarheid.

Hoe kom je aan GABA

Via het consumeren van complexe koolhydraten kan er meer GABA aangemaakt worden. Complexe koolhydraten zorgen voor glutamaat en dit zorgt weer voor glutamine, nodig voor de productie van GABA. Het eten van suikers verlaagt de GABA concentratie. Om de GABA-concentratie te verhogen eet je: bananen, broccoli, citrusvruchten, linzen, zilvervliesrijst, amandelen, runderlever, spinazie, walnoten, haver, volle granen of rijstzemelen.

Gedachten, GABA en mentale aandoeningen

Soms worden we geconfronteerd met nare herinneringen en onplezierige gedachten en zorgen. We blijven er maar aan denken, ook al willen we dit niet.

Studieauteur professor Michael Anderson:

“De vaardigheid om onze gedachten onder controle te houden is fundamenteel voor ons gevoel van welzijn. Als deze capaciteit verloren gaat, kunnen er psychische ziekten ontstaan: opdringende gedachten, beelden, hallucinaties, aanhoudende zorgen. Dit zijn allemaal symptomen van een mentale aandoening zoals PTSS, schizofrenie, depressie en angststoornis”.

Hij vervolgt: “We zouden niet in staat zijn om te overleven zonder controle te hebben over onze handelingen. We beschikken over veel snelle reflexen die vaak nuttig zijn, maar soms moeten we de rem op onze handelingen zetten. Dit geldt ook voor ongewenste gedachten.”

De prefrontale cortex speelt een primaire rol in het reguleren van onze handelingen en het stopzetten van onze gedachten. Dit hersengedeelte is de meester regulator, en stuurt de andere hersengedeelten aan: de motor cortex voor handelingen en de hippocampus voor herinneringen.

Het onderzoek

In het onderzoek –gepubliceerd in Nature Communications– gebruikten Anderson en zijn team een taak dat bekend staat als de “Think/No Think” procedure om een nieuw breinproces te identificeren die de prefrontale cortex in staat stelt om succesvol onze gedachten te remmen.

Tijdens de taak leerden de deelnemers om een reeks woorden te associëren met een woord die totaal niks te maken had met de woorden uit de reeks. In de volgende fase moesten ze aan het ongerelateerde woord denken en zichzelf stoppen om tegelijkertijd ook te denken aan de woordenreeks. Door een combinatie van fMRI en magnetische resonantie-spectroscopie zagen de onderzoekers wat er gebeurden in de hersengedeelten als de deelnemers hun gedachten probeerde te remmen. Spectroscopie stelde het team in staat om ook de chemie in de hersenen te meten.

Anderson & team zagen dat de capaciteit om ongewenste gedachten te remmen afhangt van een neurotransmitter: GABA. Dankzij GABA is een stof woorden boodschappen tussen hersencellen onderling doorgegeven. De vrijzetting door een zenuwcel kan de activiteit in de andere cellen onderdrukken. De concentratie GABA binnen de hippocampus –het sleutelgedeelte binnen het brein dat betrokken is bij het geheugen- voorspelt het vermogen om terugkerende gedachten de blokkeren.

Een opwindende ontdekking volgens Anderson: “Nu kunnen we aanwijzen welke neurotransmitters belangrijk zijn. Het resultaat is dat we de rol van remmende neuronen kunnen beïnvloeden, en zo ongewenste gedachten kunnen stoppen.”

Hyperactieve hippocampus

Eerder onderzoek legde de focus op de prefrontale cortex –het commando centrum- , wat volgens Anderson een incompleet plaatje gaf. Het remmen van ongewilde gedachten heeft veel te maken met de cellen binnen de hippocampus.

Het team merkte dat zelfs bij jonge gezonde volwassen er een verminderd vermogen is om de activiteit van de hippocampus te onderdrukken, als er weinig GABA aanwezig is. Dit resulteert in een hyperactieve hippocampus en dus ook in een onvermogen om de gedachten te remmen.

Antwoord m.b.t. schizofrenie

De ontdekking zou een antwoord kunnen zijn op de vragen die er zijn met betrekking tot schizofrenie. Studies laten weten dat schizofrenie patiënten een hyperactieve hippocampus hebben, waardoor symptomen zoals hallucinaties zich opdringen. Post-mortem studies onthulden dat de remmende neuronen (die GABA gebruiken) in de hippocampus aangetast zijn, wat het voor de prefrontale cortex moeilijker maakte om de activiteit in deze hersenstructuur te reguleren. Dit suggereert dat de hippocampus faalt om de ongewenste gedachten en herinneringen te remmen, wat vervolgens tot hallucinaties kan leiden.

Volgens de onderzoekers “zijn omgeving en genetische invloeden die hyperactiviteit van de hippocampus geven de oorzaak van stoornissen waarbij sprake is van opdringende gedachten.”

Onderzoeken laten namelijk zien dat een verhoogde activiteit in de hippocampus gezien wordt bij een brede reeks van condities zoals PTSS, angst en chronische depressie: alle worden gekenmerkt door ongewenste gedachten.

Anderson:

“De studie suggereert dat als je de GABA-activiteit binnen de hippocampus kunt verbeteren, dit helpt om opdringende en ongewenste gedachten te stoppen.”


GABA verbetert ook het werkgeheugen en de vaardigheid om te plannen en prioriteiten te stellen.


Dat Lactobacillus rhamnosus (o.a. aanwezig in yoghurt) effect heeft op GABA  1, 2 lees je in: