Push ups en sit ups onmisbaar voor lang & gezond leven

pushups.jpg

Push ups en sit ups zijn net zo belangrijk voor een gezond en lang leven als aerobics. Deze kracht bevorderende oefeningen kunnen zelfs jaren aan je leven toevoegen! Het effect is groter, dan dat van alleen aerobe activiteit. Dit blijkt uit een grootschalige studie onder 80.000 volwassenen, gepubliceerd in American Journal of Epidemiology.

Push ups/sit ups voor een langer leven

Het is de grootste studie die de levensduur van verschillende soorten training vergelijkt. Mensen die krachtoefeningen doen hebben een lagere kans (23%) op vroegtijdig overlijden en 31% minder kans op sterfte door kanker.

Studieauteur professor Emmanuel Stamatakis (School of Public Health and the Charles Perkins Centre) zegt dat krachtoefeningen wel wat aandacht hebben wat betreft de voordelen bij het ouder worden, maar dat er weinig onderzoeken zijn waarbij ook gekeken wordt naar de impact op de levensduur.

Stamatakis:

“De studie toont dat krachtoefeningen de spierkracht bevorderen, en dat dit net zo belangrijk is voor de gezondheid als aerobe activiteiten zoals joggen of fietsen.”

Volgens Stamatakis is het effect van krachtoefening misschien nog wel belangrijker als het gaat om de verlaging van de kans op dood door kanker. De hoogleraar is van mening dat de overheid de onderwerpen spieropbouw & kracht negeert. En hoewel regelmatige beweging en activiteit aanbevolen worden, is de richtlijn te globaal.

Oefeningen met eigen lichaamsgewicht

Het onderzoek liet zien dat oefeningen waarbij het eigen lichaamsgewicht gebruikt wordt –zonder speciale middelen of apparaten- net zo effectief zijn als andere vormen van training. Wanneer mensen denken aan krachttraining, denken ze vaak aan gewichten, maar dit hoeft niet perse het geval te zijn. Stamatakis noemt dat oefeningen zoals triceps dips, situps, pushups en lunges exact dezelfde gezondheidsvoordelen hebben. Oefeningen waarbij het eigen lichaamsgewicht gebruikt wordt kunnen overal uitgevoerd worden, ook gewoon thuis.

Een samenvatting van de studie, waaraan 80.306 volwassenen meededen

  • Kracht bevorderende oefeningen staan in verband met een lager risico op vroegtijdig overlijden (23%) en sterfte door kanker (31%)
  • Krachtoefeningen staan in verband met een verminderde kans op overlijden door kanker; dit pluspunt is er niet als er alleen aerobe activiteiten uitgevoerd worden.
  • De combinatie van aerobe activiteit en krachtoefeningen vermindert de kans op vroegtijdig overlijden; aerobe oefening alleen doet dit niet.
  • Er was geen bewijs van een verband tussen kracht bevorderende oefeningen en cardiovasculaire risico’s.

Behoud van spiermassa

Eerder bleek behoud van spiermassa de sleutel tot gezond ouder worden en een langere levensduur. En wil je bij lichaamsgewicht oefeningen lief zijn voor je spieren en je uithoudingsvermogen bevorderen : drink dan een glas bietensap, of eet cottage cheese of eieren.

Zo train je met je eigen lichaamsgewicht