CVS/ME patiënten zijn echt uitgeput: lichaamscellen bevatten nauwelijks energie

Soms wordt chronische vermoeidheid afgedaan alsof de aandoening tussen de oren zit. Maar mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) zijn daadwerkelijk uitgeput, omdat ze veel minder energie in hun cellen hebben. Dit meldt PLOS One, en het laat zien dat VCS een biologisch –en geen psychisch- probleem is.

CVS/ME biologische ziekte

Nauwelijks energievoorraad in lichaamscellen

Onderzoekers van The Newcastle University ontdekten tijdens hun studie dat de bloedcellen van CVS-patiënten van energie gedraineerd zijn. Ze hopen nu dat de oorspronkelijke oorzaak van de aandoening gevonden wordt, en dat behandelingen hierop aangepast zullen worden.

Voor de studie werden monsters van witte bloedcellen van 52 patiënten met CVS afgenomen. CVS wordt ook wel myalgische encefalomyelitis (ME) genoemd. De witte bloedcellen werden vergelijken met die van gezonde patiënten.

Binnen de cellen vindt respiratie plaats, een proces dat normaal gesproken voor de energievoorraad van de cellen zorgt.

Behandeling

Bij veel mensen wordt CVS afgedaan als iets dat tussen de oren zit, en dit levert veel frustratie op. CVS begint meestal met griepachtige symptomen, extreme vermoeidheid en mentale lethargie. In sommige gevallen kan men jarenlang bedlegerig raken. De ziekte begon in de jaren 80 en werd betiteld als ‘yuppie ziekte’, omdat het veelal onder jonge hardwerkende mensen voorkwam.

Vanwege gebrek aan een duidelijke lichamelijk oorzaak veronderstelden dat het psychisch was. Patiënten voerden campagne en stonden erop dat het met een infectie of falend immuunsysteem te maken had. De eerste keuze die voor behandeling gegeven wordt is meestal cognitieve gedragstherapie. Dat dit type behandeling niks voor de lichaamscellen doet, spreekt voor zich.

Onderzoeken van de afgelopen jaren laten onder andere zien dat

  • Het gebruik van d-ribose één van de oplossingen kan zijn: dit enkelvoudige suiker levert energie aan de cellen. Patiënten met zowel CVS/ME als fibromyalgie zouden hier baat bij hebben. D-ribose is verkrijgbaar als supplement in poedervorm. 1
  • Ook coQ10 levert energie aan de cellen bij CVS/ME 2
  • De vitaminen A, E en C zijn in lagere concentraties aanwezig bij CVS/ME. 3/
  • Activine B een biomarker voor de aandoening is 4 (Meer info, Nederlands)