Chocolade en rode wijn vernieuwen oude cellen in rap tempo en gaan rimpels tegen

chocoenwijn.png

Wil je een jeugdig uiterlijk behouden, geniet dan van chocolade en rode wijn! Beide genotsmiddelen zijn volgens een nieuwe publicatie in BMJ Cell Biology het geheim om rimpels te verslaan. Ze vernieuwen namelijk oude cellen, en wel in een opmerkelijk rap tempo. En wat net zo opmerkelijk is: ze verlengen onze telomeren, wat onmisbaar is om gezond en mooi ouder te worden.

Chocolade, rode wijn vernieuwen oude cellen

Labonderzoeken kregen het voor elkaar om oude cellen jonger te laten lijken en zich jonger te doen ‘gedragen’. De cellen hadden langere telomeren gekregen. De lengte van telomeren zegt veel over hoe we qua ouderdom voor staan. Hoe langer de telomeren, des te jeugdiger we nog zijn.

Flavonoïden verlengen telomeren

De stoffen met de opmerkelijke eigenschap dat ze telomeren verlengen, zijn flavonoïden. Flavonoïden zitten in donkere chocolade, rode druiven en blauwe bessen en staan bekend om hun antioxidant effecten. Flavonoïden beschermen ook tegen darmkanker.

De onderzoekers claimen dat consumptie van rode wijn en chocolade het geheim is voor het behoud van een jeugdig uiterlijk. Beide middelen vernieuwen oude cellen, maakt ze jonger en zorgen ervoor dat ze zich gedragen als jonge cellen.

Vernieuwing binnen een paar uur

Als we ouder worden raken de strengen van ons DNA geleidelijk aan de beschermende telomeren kwijt. Telomeren functioneren als het plastic uiteinde van een schoenveter en zijn het ‘kapje’ op ons DNA. Het team bracht flavonoïden aan op cellen in het lab.

Binnen een paar uur na behandeling gingen de oude cellen zich delen en hadden ze langere telomeren.

Dit is op zijn zachtst gezegd een zeer opmerkelijke uitwerking te noemen. Het kan de doorbraak zijn die leidt tot anti-aging behandelingen.

Herstel van celfunctie

Het werk van het onderzoeksteam van de Exeter University bouwde met dit onderzoek verder op hun eerdere bevinden waaruit bleek dat een klasse genen in redelijk rap tempo ‘uitgezet’ wordt naarmate we ouder worden. Volgens studieauteur professor Harries is dit de eerste stap naar een normale levensduur voor mensen, die gepaard gaat met een goede gezondheid gedurende het hele leven. De flavonoïden zetten de grote klasse van genen weer ‘aan’ en herstellen de functie van oude cellen.

Co-auteur Eva Latorre zegt verrast te zijn door de snelheid waarmee de cellen veranderden.

bron

Cacaopoeder sterk anti-aging middel

Een poos geleden meldde Journal of Investigative Dermatology ook iets interessants over cacao, namelijk dat de dagelijkse inname van cacaopoeder een “sterk anti-aging effect” heeft:  lees meer over deze studie

Meer informatie over de onze levensduur en de rol van de lengte van telomeren (hoe krijgen we ze nog meer langer?)

Langere levensduur door langere telomeren (kunnen we ze langer krijgen?)