Giffen

Gember en propolis beschermen hersenen tegen MSG (E621)

Share Button

Gember en propolis beschermen tegen de giftige effecten van het omstreden additief MSG (E621, mononatriumglutamaat). Dit laat een interessante studie in Journal Molecules zien. Van dit additief is aangetoond dat het toxisch is voor het centraal zenuwstelsel, en dat het gekoppeld is aan neuro (degeneratieve) stoornissen.

Gember en propolis beschermen hersenen tegen MSG

Het onderzoek werd uitgevoerd op ratten.

Doel van de studie was het vaststellen of de neurotoxiciteit van MSG omgekeerd kan worden door natuurlijke producten. Cytotoxiciteit binnen het centrale zenuwstelsel is gekoppeld aan neurodegeneratieve en mentale stoornissen.

De ratten werden in 4 groepen gedeeld

 1. Controle groep
 2. Orale toediening van MSG (100 mg/kg)
 3. Orale toediening als bij B, plus een orale dosis gember (500 mg/kg) , een keer per dag voor de duur van twee maanden
 4. Orale toediening als bij B, plus propolis (600 mg/kg), een keer per dag voor de duur van twee maanden.

Aan het einde van de studie werden de ratten geëuthaniseerd en werd het hersenweefsel onderzocht. Gekeken werd naar de hoeveelheid neurotransmitters, beta-amyloïde en de DNA oxidatieve marker 8-OHdG in de hersenen.

De resultaten toonden dat MSG -in vergelijking met de controlegroep- zorgde voor een toename van

 • Lipideperoxidatie
 • Stikstofoxide
 • Neurotransmitters; veranderingen in niveaus, disbalans
 • 8-OHdG
 • Beta-amyloïde peptides

MSG zorgde ook voor een duidelijke afname van

 • Glutathion (dé antioxidant)
 • Superoxide dismutase en catalase (onmisbaar voor het opruimen van zuurstofradicalen)

Gember iets sterker dan propolis

Gember pakte in grote mate de neurotoxische effecten van MSG aan door8-OHdG en de ophoping van beta-amyloïde te onderdrukken. Hiernaast ging gember aan de slag met de veranderingen in neurotransmitter-niveaus die door MSG tot stand gebracht waren. Er was tevens een verlaging van neurodegeneratie zichtbaar in het hersenweefsel.

Propolis: liet een uitwerking zien die iets meer bescheiden was qua de remming op neurodegeneratieve markers.

Het onderzoek indiceert duidelijk een neuroprotectief effect van gember en propolis tegen neurodegeneratieve stoornissen die door MSG zijn ontstaan. De effecten zouden te wijten zijn aan de polyfenol bestanddelen die de twee natuurlijke producten bevatten.

Hoe kan MSG schadelijk zijn?

Een veelgehoorde opmerking is: MSG is onschuldig want het komt ook gewoon in voeding voor als een natuurlijk aminozuur.

glutamaatMaar MSG is andere koek dan het natuurlijke aminozuur. Het wordt gewonnen uit het aminozuur glutamaat of glutamine zuur; een aminozuur die rijkelijk aanwezig is in de natuur. Glutamaat is een van de niet-essentiële aminozuren, wat inhoudt dat het lichaam dit zelf kan produceren. Glutamaat wordt gebruikt als neurotransmitter in het zenuwstelsel en als energiebron. Het dient veel functies in het lichaam en wordt in praktisch alle voeding gevonden. MSG is een wit kristalachtig poeder dat lijkt op keukenzout of suiker. Zoals de naam al zegt, is MSG een product van natrium en glutamaat. Glutamaat in MSG wordt gemaakt door fermentatie van zetmelen, en er is chemisch gezien geen verschil tussen glutamaat in MSG en glutamaat in natuurlijke voeding.

Glutamaat in MSG is echter niet gebonden binnen grote proteïne molecules die afgebroken moeten worden, en het lichaam heeft makkelijker toegang tot deze vrije vorm van glutamaat. Kort gezegd is MSG een zoutmolecuul gecombineerd met aminozuur L-glutamaat. De zoutmolecuul wordt gebruikt om de glutamaat molecuul te stabiliseren.

Meer informatie over mononatriumglutamaat, E621

Hoe verstoort E621 het zenuwstelsel en waar zit het in?

MSG leidt tot een lager dopamine- en serotonineniveau

MSG niet alleen schadelijk voor brein, maar ook voor organen

MSG niet alleen neurotoxisch, ook excitotoxisch (dodelijk voor cellen)

Hoe reageert ons brein/lijf op MSG?

E621 heeft slechte naam en wordt steeds meer vervangen door gistextract  (let op: dit is hetzelfde)

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Energie herstellen: Wanneer is het de hoogste tijd om je lever te reinigen?

PLU codes en ‘non-GMO’-labels op groente en fruit, hebben we er iets aan?

De poorten van serotonine, nieuwe studie

Een zure misleiding: citroenzuur (E330) van genetisch gemodificeerde schimmel, niet van fruit

15 voedingstips voor meer energie

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.