Tips

8 Onverwachte voordelen van enkele kopjes koffie per dag

Share Button

De dagelijkse consumptie van ons kostbare kopje koffie heeft onverwachte voordelen. Zo verlengen 3 kopjes koffie per dag je levensduur, volgens onderzoeken. En 4 kopjes halveren de kans op mondkanker. Hiernaast zitten er genoeg stoffen in koffie die je stofwisseling stimuleren.Discussies over koffie bestaan al zolang we koffie drinken. Sommigen zeggen dat het niet goed voor de gezondheid is, anderen zeggen van wel. Net als bij alles is de sleutel ‘met mate’. In dit artikel lees je een overzicht van recente onderzoeken naar de voordelen van koffie.

Voordelen van koffie

Koffie en de nieren

Drie koppen koffie per dag kunnen de levensduur verlengen van mensen met een chronische nierziekte. Dezelfde hoeveelheid kan je leven verlengen, omdat het de kans op een vroegtijdige dood vermindert. Het waren onafhankelijke grootschalige studies die dit uitwezen, en waarin ook het verband werd gevonden tussen koffieconsumptie en een kleinere kans op leveraandoeningen, bloedsomloop- en spijsverteringsproblemen.

Uithoudingsvermogen bij sporten

Als je een uur voor je training een kop koffie drinkt, verbetert dit je uithoudingsvermogen Bovendien maakt het je training minder pijnlijk. Dit komt doordat cafeïne invloed heeft op het systeem dat bij pijn betrokken is en dat zich in de hersenen en ruggengraat bevindt. Cafeïne blokkeert adenosine, een biochemische stof die een rol speelt bij de energieoverdracht (en dus ook bij trainen).

Halveert de kans op mondkanker

Een belangrijk voordeel van koffie is dat het de kans op mondkanker halveert, wanneer je 4 kopjes per dag drinkt. Het maakt dan niet uit of je rookt of niet: de kans wordt zo wie zo verlaagt. Het drankje zou een krachtig beschermend effect hebben tegen tumoren die zich in de mond en keel kunnen formeren. Cafeïnevrije koffie heeft dezelfde uitwerking, hoewel iets minder. Als je een trage stofwisseling hebt, is het een idee om koffie te drinken. De drank bevat meerdere stoffen die het metabolisme bevorderen (deze kan 10% sneller worden). Hieronder valt natuurlijk de stimulant cafeïne, maar ook chlorogeenzuur is bevorderlijk voor je stofwisseling. Chlorogeenzuur vertraagt namelijk de opname van koolhydraten.

Gewicht en spijsvertering

Ongeroosterde groene koffiebonen kunnen gewichtsverlies ondersteunen, doordat ze opname van suiker door de darmen verminderen, en ze de snelheid waarmee vet verbrand wordt stimuleren. Guarana ondersteunt ook gewichtsverlies; deze plant uit het Amazonegebied bevat ongeveer twee keer zoveel cafeïne als koffiebonen. De eerste kop koffie van de dag kan je naar de wc doen snellen. Dit komt doordat cafeïne de samentrekkingen van de darmen stimuleert, waardoor je ontlasting sneller kwijtraakt.

Bij pijn

Cafeïne is ook een natuurlijke pijnstiller, zoals we waarschijnlijk wel weten. Het kan nog weleens een oplossing bieden bij incidentele hoofdpijn. De drank triggert wel migraine. Een hoeveelheid van 250 mg cafeïne per dag (een dubbele espresso) verbetert de pijntolerantie.

Koffie bij astma

Cafeïne verwijdt de bronchiën en kan voor een makkelijkere ademhaling zorgen. Het effect lijkt een beetje op die van theofylline, een bronchodilator.

Tegen dementie

Drie tot vijf koppen per dag zou de kans op Alzheimer’s met 20% verlagen. Koffie kan cognitieve achteruitgang voorkomen bij mannen en vrouwen. Het lijkt erop dat koffie de formatie van Alzheimer’s-plaques voorkomt. De polyfenolen uit koffie verminderen hiernaast de kans op een hartaandoening, en andere vormen van dementie. Dezelfde groep polyfenolen vindt je ook in (groene) thee, uien, citrusvruchten en chocolade.

Tegen ontsteking

Het zwarte goud zou ook ontsteking verminderen en het immuunsysteem stimuleren. Dit komt niet door de cafeïne maar door de fytostoffen die het bevat: dit zijn antioxidanten. Dus als je cafeïnevrije koffie drinkt, gelden dezelfde voordelen. Zowel de cafeïne als de antioxidanten in koffie verlagen inflammatie in de hersenen en vertragen de achteruitgang van hersencellen. Vooral die in de gebieden liggen die in verband staan met het geheugen.

Om de voordelen te oogsten, neem je het liefst gewone koffie en bijvoorbeeld niet de café latte die 170 calorieën kan bevatten. Normale koffie bevat slechts 20 calorieën per kopje.

Hoe zit het met de nachtrust?

Sommige mensen zijn erg gevoelig voor cafeïne. In dit geval is het niet handig om ’s avonds nog koffie te drinken. Cafeïne kan de productie van melatonine een paar uur uitstellen. Zwangere vrouwen zouden niet meer dan 300 mg per dag binnen moeten krijgen en dit geldt ook bij borstvoeding.

Bronnen: 1 2 3 5

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

5 Manieren om je lymfesysteem te zuiveren

Lage rugpijn: deze signalen moet je niet negeren

Honing-kaneel water: simpel maar veelzijdig voor de gezondheid

Alkalinewater: heeft het echt voordelen?

Geen voordelen van volkoren granen meer door antibiotica kuur

Bone broth: krachtige boost, heilzaam bij auto-immuun ziekten (makkelijk te maken)

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.