Slechte adem: kunnen probiotica iets betekenen?

losse tanden

Halitose –een slechte adem- kan door oorzaken binnen of buiten de mond ontstaan. De slechte adem kan getriggerd worden door bacteriën die tot zwavelbestanddelen worden afgebroken, maar dit is niet altijd het geval. Wat kunnen probiotica betekenen bij een slechte adem?

Oorzaken van een slechte adem (halitose)

De oorzaken van halitose zijn niet altijd bekend. Als een slechte adem veroorzaakt wordt door factoren die buiten de mond liggen, heet dit extraorale halitose.

Hoogleraar speciële paradontologie Edwin Winkel liet in 2015 in het Nederlandse Tandartsenblad weten 1 :

“Ik ben de eerste die het probleem in Nederland echt op de kaart heeft gezet. Eerst dachten we dat er een specifieke bacterie verantwoordelijk was voor halitose. Als we die bacterie zouden vinden, konden we antibiotica voorschrijven om het probleem te behandelen. Maar gebleken is dat de mondflora van halitosepatiënten hetzelfde is als van ‘gewone’ patiënten. Er is een duidelijk onderscheid tussen intraorale en extraorale halitose. Intraorale halitose wordt veroorzaakt door een probleem in de mond. Dit is bij zo’n negentig procent van de patiënten het geval. Deze halitose kunnen we als tandartsen goed zelf behandelen door de patiënt de juiste mondhygiëne-instructies mee te geven op het gebied van tandenpoetsen, gebruik van mondwater en tongschraper. De rest van de halitose is extraoraal. Hierbij ruikt iemand ook uit de neus. Is er in dat geval sprake van een kno-probleem, dan verwijs ik naar een kno-arts. Soms komt de slechte adem uit de longen, de zogeheten bloodborn halitosis, dan is het iets voor de internist. Een van de moeilijkste categorieën zijn patiënten die gassen in het bloed hebben die door een enzymgebrek niet goed door de lever worden afgebroken. Een voorbeeld is dimethylsulfide dat veel in bier zit. Als dit gas niet wordt afgebroken maar via de longen wordt uitgeademd, geeft dit een vervelende zoete geur. We weten nog niet goed hoe deze patiënten te behandelen, wellicht met een dieet.”

Extraorale oorzaken

Bij oorzaken buiten de mondholte hebben vaak met de neus, keel, oren of het spijsverteringsstelsel te maken. Een slechte adem kan ook veroorzaakt worden door aandoeningen van de onderste luchtwegen (bronchitis, longontsteking of een longabces). Lever- en nierziektes, diabetes en bepaalde diëten kunnen eveneens halitose veroorzaken. Een glutenvrij dieet kan een andere oorzaak zijn, en wordt vaak over het hoofd gezien. In dit geval is een slechte adem een teken van malabsorptie. Eiwitrijke diëten maken de adem er ook niet beter op.  

Zwavelbestanddelen: boosdoeners

Een nieuwe Nederlandse studie 3 heeft meer inzicht gegeven in extraorale halitose. Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van de Radboud University en is gepubliceerd in Nature Genetics. Het team ontdekte dat het zwavelbestanddeel methanethiol grotendeels voor de slechte mondgeur verantwoordelijk is. Methanethiol wordt in grote hoeveelheden gepubliceerd in de darmen en kan afkomstig zijn van voeding. Een proteïne zorgt normaal gesproken dat we methanethiol kwijtraken, maar bij patiënten met halitose bleek deze niet goed te functioneren. 4

Stofwisselingsfout

Deze stofwisselingsfout is volgens de auteurs te corrigeren. Het team legde de focus op selenium-binding protein 1 en een gen dat deze encodeert (SELENBP1). Het gen bleek gemuteerd te zijn bij patiënten met halitose, waardoor er sprake was van verhoogde methanethiol spiegels in het bloed. Toen het SELENBP1 gen werd uitgeschakeld (bij ratten) bleek de hoeveelheid methanethiol en andere zwavelbestanddelen in het bloed te zijn gedaald.

Volgens het team is de stofwisselingsfout te corrigeren door middel van veranderingen in de voeding. Welke veranderingen dit zijn wordt verder in de studie niet genoemd.

Methanethiol is een gas dat naar rotte kool ruikt. Het is een stof die voorkomt in het bloed, brein en andere weefsels. Het gas zit ook in noten en kaas. 5 Behalve dat het voor een slechte adem zorgt, geeft het ook een opgeblazen gevoel. Voeding met zwavelbestanddelen kunnen halitose bevorderen (uien en knoflook staan hier natuurlijk om bekend).

Kaneelolie

Natuurlijk zijn er middelen om halitose te maskeren, zoals mondwater, kauwgom en kruiden. De etherische olie van kaneel doet meer dan maskeren en bestrijdt zowel de bacteriën als de waterstofsulfide-productie. (Archives of Oral Biology info)

Probiotica tegen vieze mondgeur

Want het is wellicht handiger verder te gaan dan alleen het maskeren van de symptomen. Probiotica hebben in ieder geval effect op de aandoening. 6 Enkele studies melden dat behandeling van minimaal 2 weken met probiotica voor een verbetering kan zorgen. Zwavelbestanddelen in het bloed waren namelijk duidelijk lager bij mensen die probiotica gebruikten. Een behandeling van 2 weken met vooral Lactobacillus strengen hadden een positieve uitwerking op de aandoening. Een gebruikte Lactobacillus streng was L. salivarius. 7

Naast Lactobacillus kan ook Bifidobacterium ingezet worden. Bifidobacteria hebben dan meer betrekking op de mondgezondheid in het algemeen. 8 De strengen zouden dodelijk zijn voor pathogenen zoals Streptococcus pyogenes en Streptococcus pneumonia, en kunnen ontsteking aan de keel, het middenoor of de amandelen voorkomen.

Lactobacillus casei Shirota (Yakult) heeft een gunstig effect op halitose 9 , maar bevat veel suiker.

Oilpulling: ook een strategie

Een andere strategie tegen een slechte adem is oil pulling. Bij deze methode neem je een eetlepel olie en je “kauwt en trekt” dit door de mond. Dit doe je bij voorkeur voor het ontbijt op een lege maag. Het is niet de bedoeling dat je de olie inslikt, omdat deze bacteriën en toxines gaat bevatten. Je past de methode het best toe als je zit, en je kin omhoog houdt. Meestal gebruikt men kokos- of sesamolie. Laurinezuur uit kokosolie vermindert tandplak, is antimicrobieel en reinigt. Kokosolie is effectief tegen Streptococcus mutans en Candida albicans en heeft niet de negatieve effecten van chlorhexidine uit mondwater. Monolaurine uit kokosolie is effectief tegen Staphylococcus aureus, Candida spp., Helicobacter pylori, Escherichia vulneris en Enterobacter spp. 10

Oilpulling zorgt voor een betere stofwisseling van het lichaam, heelt de cellen, weefsels en organen en bevordert de levensduur. De methode blijkt net zo effectief te zijn als spoelen met mondwater als het gaat om drie bacterietypen (Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsythia en/of Treponema denticola) 10

En om terug te gaan naar het eerder genoemde methanethiol, een van de boosdoeners achter halitose: oil pulling vermindert dit, net als tandplak. Dit kan al na 3 weken bereikt worden. 10