Magnesium getest: welke vorm kies je het beste?

Magnesium getest. Welke vorm kies je het beste? In dit artikel lees je wat testen en studies zeggen. Zodat je weet welke vorm van dit mineraal het beste is bij een bepaalde aandoening.

 Supplement: Wat je moet weten

Magnesium suppletie is nuttig bij onder andere slaapproblemen, spierpijnen, migraine en menstruatiepijn. Onder andere, want de voordelen zijn teveel om op te noemen. Dus in dit artikel vindt je vooral informatie over de vormen van magnesium. En welke merken goed uit de testen komen.

Klachten verminderen

Voor vermindering van klachten neem je meestal 250 tot 600 mg magnesium per dag. Als je een supplement aanschaft, kijk er dan naar welke magnesium getest is.

 • de hoeveelheid elementaire magnesium

Zo krijg je niet minder magnesium binnen dan je denkt.

Chronische pijn en fibromyalgie

Magnesium komt in vele vormen: oxide, chloride, gluconaat, citraat, orotaat, malaat en meer.

Het is vereist voor een goede stofwisseling en functie van het zenuwstelsel. Alcoholgebruik, diabetes, aandoeningen als Crohn en Coeliakie, medicatie, maagzuurremmers leiden tot een tekort. Wat serieuze problemen geeft. Zoals spierspasmen, een onregelmatige hartslag, toevallen. Het mineraal werkt samen met calcium en vitamine D. Wie fibromyalgie of chronische pijn heeft, heeft vaker een magnesiumtekort. Die kent een aantal specifieke eerste symptomen.


 • Verder vermindert magnesium gehoorverlies (a.g.v. harde geluiden), alle vormen van hoofdpijn, PMS. Het is ook effectief als laxatief.
 • Suppletie van dit mineraal verbetert de insulinegevoeligheid bij mensen met diabetes 2. Veel van deze patiënten hebben lage magnesiumspiegels. Inname van magnesium staat ook in verband met een lager risico op deze ziekte. (2) (3) (4) (5)
 • Magnesium verkleint de kans op beroerte. Dagelijks 100 mg meer magnesium dan het gemiddelde (een gemiddelde van 300 mg per dag) vermindert dit risico. Dit bleek bij magnesium uit voeding en wil niet zeggen dat een supplement hetzelfde effect heeft. (6)
 • Bij kinderen verbetert de mineraalinhoud van de botten door dagelijkse inname van magnesium. (7)
 • Dat je op elke leeftijd nog de botdichtheid kan verbeteren door magnesium laat een studie op ouderen zien. Mannen en vrouwen in de leeftijd van 70-79 jaar namen dagelijks 320 mg magnesium en dit verbeterde de botdichtheid. (8)

Welke vorm kies je?

magnesium getest
Gelukkig is magnesium getest. Zodat je weet welk product en welke vorm je kiest.

Het is moeilijk kiezen met al die vormen. Natuurlijk wil je het beste voor jezelf. Gelukkig is magnesium getest en bestudeerd.

Gluconaat

Deze is geschikt bij maagproblemen. Wordt goed opgenomen en is milder voor de maag. (1)


Citraat en chloride

Vinden een goede opname. De chloride veroorzaakt meestal geen diarree. Kan je dus goed gebruiken als je hogere doses neemt. Deze zijn erg geschikt voor pijn, zoals bij fibromyalgie.

L-threonaat

Men zegt dat dit voor het geheugen verbetert. En dat je geheugenverlies hiermee voorkomt. Men zegt, want er zijn geen studies zijn die dit aantonen.

Magnesium oxide

Dit is dus de vorm die vaak diarree veroorzaakt. Het is goedkoper dan andere vormen. Maar de opname is beperkt. Wel geschikt om magnesiumolie te maken! Spray het op de pijnlijke plekken en je merkt dat het goed intrekt. Dit merk je aan de tintelingen. Bij lage rugpijn werkt de olie heel fijn. Hoewel het olie heet, is het gewoon 1/3 magnesium op 2/3 water. Tegenwoordig bespaar je de moeite, en koop je voor een paar euro een flesje magnesiumchloride bij Action.

En bij het rusteloze beensyndroom? Ook echt wel effectief. Hiervoor neem je een orale dosis van 300 mg voor het slapengaan. . (9)

Spray en vlokken

Magnesiumoxide neem je via een warm bad goed op.

Het helpt erg goed bij pijnklachten zoals die van fibromyalgie. Mayo Clinic onderzocht dit en merkte dat het de klachten verbetert. Al vanaf de 2e week. Vlokken, epsom zout: ze zijn effectief. En geven een heerlijk ontspannen gevoel op het lichaam. 10 11

Biglycinaat

Ben je zwanger en heb je last van beenkramp? Dan is biglycinaat de juiste vorm voor je. Magnesiumlactaat en -citraat presteren wat dit betreft minder. 12 13

Orotaat

Is het mineraal, gebonden aan orotic zuur. Vaak gebruikt voor betere sportprestaties, hoewel er geen bewijs voor is. Wat wel bewezen is, is de verminderde kans op hartfalen. Voor dat effect neem je een maand 6000 mg per dag. Hierna verlaag je dit naar 3000 per dag voor een jaar. Een geweldige uitwerking, want overlijdensrisico daalt hiermee ook. Met 25%. Hou er rekening mee dat ook een tumorbevorderende werking gemeld is (lever). Dit was het geval met een dosis van 50/mg per lichaamsgewicht/dag. 14 15

Malaat

Veel gebruikt bij fibromyalgie. Volgens dr. Thomas Riley (University of Maryland) de beste vorm bij deze aandoening. 16 Het is magnesium gebonden aan appelzuur (malic acid). Die laatste is essentiëel voor glucosestofwisseling en energieprodutie. Bij fibromyalgie neem je 1500 mg per dag.

*Bij ernstige nierproblemen wordt een magnesiumsupplement niet aanbevolen

Waar let je op bij een magnesiumsupplement

Het is maar goed dat magnesium getest wordt. Want sommige supplementen bevatten zware metalen. En dat is natuurlijk niet wat je wilt slikken.

 • Bevat het product echt de hoeveelheid magnesium die erop staat? Te weinig is niet werkzaam, te veel van een bepaalde vorm veroorzaakt diarree.
 • Is de magnesium schoon? In sommige supplementen wordt lood gevonden. Dit is met name voor kinderen ernstig voor de gedragsontwikkeling en de cognitieve functie. Het spreekt voor zich dat zwangere vrouwen dit beslist niet mogen nemen.
 • Ook is het fijn te weten of bij magnesium in tabletvorm de tabletten goed uit elkaar vallen, zodat de ingrediënten opgenomen worden. Sommige tabletten en capsules zijn niet juist gemaakt en kunnen gewoon het lichaam weer verlaten, deels nog intact. Dit gebeurt met name als een tablet te hard samengeperst is of te dik is.

Soms bevat magnesium slechts een percentage van wat er op het etiket staat.

Magnesium supplementen die voldoen

 • Goede opname
 • Bevat wat er op staat
 • Bevat geen zware metalen

Supplementen die voldoen zijn: Carlson chelaat 200 mg, Doctor’s Best chelaat 100 mg, GNC 500 mg en 400 mg, Jarrow Formula’s Mag Mind, Jigsaw Health, Kirkland Signature citraat 125 mg, Life Extension 500 mg, Nature’s Bounty high potency magnesium 500 mg, Nutrocology vloeistof, Rexall 500 mg, Solgar citraat 200 mg, Soucre Naturals malaat, Tracé Minerals Research 250 mg halve theelepel, Twin Lab 400 mg.

Aanrader: de zeer voordelige versie Puritan’s Pride 500 mg (gelijkend op die van Nature’s Bounty). Eentje die helemaal voldoet, voor een paar cent per dag.


Deze testresultaten zijn van consumerlab (uitgever van testresultaten). Wanneer merken niet vermeld staan, betekent dit niet dat ze niet voldoen. Maar is niet die magnesium getest in deze testen. Vraag de desbetreffende fabrikant om informatie !

1. www.ntvg.nl/system/files/publications/2007118190001a.pdf‎   2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17645588
3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25937055   4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21205110
5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17502538   6. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22205313
7. www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/pages/Magnesium-Important-to-Kids-Bone-Health.aspx
8. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16274367   9. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9703590
10. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7631676   11. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18768245
12. www.edennuganics.co.uk/fibromyalgia-magnesium-fms-ax-50   13. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18768245
14. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19367681   15. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8403198
16. 17. www.edennuganics.co.uk/fibromyalgia-magnesium-fms-ax-50/