Antioxidanten, vitamines, mineralen

Grote dosis vitamine D verbetert in snel tempo arteriële stijfheid

Share Button

Suppletie met vitamine D verbetert arteriële stijfheid in slechts 16 weken. Arteriële stijfheid hangt samen met een verhoogde bloeddruk en atherosclerose en vergroot de kans op dementie.

Vitamine D verbetert arteriële stijfheid

Nieuw onderzoek van the Medical College of Georgia -gepubliceerd in PLoS One- meldt dat de verbeteringen dosis afhankelijk zijn: de hoogste dosis (4000 ie per dag) zorgde voor een vermindering van arteriële stijfheid van 10.4%

Auteur van de studie, dr. Anas Read

“Het verminderde stijfheid aanzienlijk en snel.”

Ander recent onderzoek identificeerde de relatie tussen een vitamine D tekort en arteriële stijfheid. Een dosis van 2000 ie per dag toonde een verbetering van de conditie.

Dagelijks 4000 ie

Aan het huidige onderzoek deden 70 deelnemers mee in de leeftijd van 13-45 jaar. Ze kregen een placebo, of een dosis van 600, 2000 of 4000 ie vitamine D3. Bij aanvang van de studie was de vitamine D spiegel van alle deelnemers onder de 50nmol/liter. De arteriële stijfheid werd gemeten. Aan het einde van de studie bleek de verbetering in arteriële stijfheid het grootst bij de groep die 4000 ie/dag innam.

Huidpigmentatie

Alle studiedeelnemers waren Afro-Amerikaans omdat cardiovasculaire ziekten vaker onder hen voorkomen, net als een lagere vitamine D spiegel en arteriële stijfheid. Huidpigmentatie beïnvloedt de opname van vitamine D; bij een donkerdere huid wordt de vitamine minder goed via de huid geabsorbeerd.

Obesitas/overgewicht

Bij mensen met obesitas of overgewicht wordt de vitamine opgeslagen in het vetweefsel en komt het niet in de bloedcirculatie terecht.

De dosis van 4000 ie per dag is vele malen hoger dan de aanbevolen dagelijks benodigde hoeveelheid die geadviseerd wordt. Het is niet zo verrassend dat de respons op de dosis van 4000 ie per dag het hoogst was. Aan het einde van de 16 weken was de spiegel ongeveer verdubbeld.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.