Grote dosis vitamine D verbetert in snel tempo arteriële stijfheid

vitamine d

Suppletie met vitamine D verbetert arteriële stijfheid in slechts 16 weken. Arteriële stijfheid hangt samen met een verhoogde bloeddruk en atherosclerose en vergroot de kans op dementie.

Vitamine D verbetert arteriële stijfheid

Nieuw onderzoek van the Medical College of Georgia -gepubliceerd in PLoS One- meldt dat de verbeteringen dosis afhankelijk zijn: de hoogste dosis (4000 ie per dag) zorgde voor een vermindering van arteriële stijfheid van 10.4%

Auteur van de studie, dr. Anas Read

“Het verminderde stijfheid aanzienlijk en snel.”

Ander recent onderzoek identificeerde de relatie tussen een vitamine D tekort en arteriële stijfheid. Een dosis van 2000 ie per dag toonde een verbetering van de conditie.

Dagelijks 4000 ie

Aan het huidige onderzoek deden 70 deelnemers mee in de leeftijd van 13-45 jaar. Ze kregen een placebo, of een dosis van 600, 2000 of 4000 ie vitamine D3. Bij aanvang van de studie was de vitamine D spiegel van alle deelnemers onder de 50nmol/liter. De arteriële stijfheid werd gemeten. Aan het einde van de studie bleek de verbetering in arteriële stijfheid het grootst bij de groep die 4000 ie/dag innam.

Huidpigmentatie

Alle studiedeelnemers waren Afro-Amerikaans omdat cardiovasculaire ziekten vaker onder hen voorkomen, net als een lagere vitamine D spiegel en arteriële stijfheid. Huidpigmentatie beïnvloedt de opname van vitamine D; bij een donkerdere huid wordt de vitamine minder goed via de huid geabsorbeerd.

Obesitas/overgewicht

Bij mensen met obesitas of overgewicht wordt de vitamine opgeslagen in het vetweefsel en komt het niet in de bloedcirculatie terecht.

De dosis van 4000 ie per dag is vele malen hoger dan de aanbevolen dagelijks benodigde hoeveelheid die geadviseerd wordt. Het is niet zo verrassend dat de respons op de dosis van 4000 ie per dag het hoogst was. Aan het einde van de 16 weken was de spiegel ongeveer verdubbeld.