Hoe beïnvloedt alcohol de bloedruk?

alcohol.jpg

Het feit dat alcohol en de bloeddruk aan elkaar verbonden zijn is bekend sinds de jaren ’60. Drinkpatronen zijn echter in de loop der tijd veranderd, dus hoe verhoogt alcohol de bloeddruk vandaag de dag? Hoeveel, hoe vaak en welke typen drank zijn problematisch?

Alcohol verhoogt de bloeddruk

Je hoeft niet extreem veel te drinken om slachtoffer te worden van de effecten van alcohol op de bloeddruk. Dit bleek toen er gekeken werd naar 4000 huidige drinkers zonder hoge bloeddruk: alcohol zorgde voor een toename van 1 mmHg voor elke 10 gram geconsumeerde alcohol per dag.

Hoeveel alcohol bevat een drankje?

Een standaard drankje bevat ongeveer 12 ml pure alcohol. Dit zit meestal in bier (340 ml), malt liquor (227 ml), wijn (142 ml) of een shot/gin/rum/wodka/whiskey (42ml).

Onderzoekers concludeerden dat elke hoeveelheid alcohol boven de 12 ml de systolische bloeddruk verhoogt.

Welk drankje je drinkt maakt niet uit. Jenever, bier, wijn verhogen alle je bloeddruk. Rode wijn bevat wel een aantal gezonde stoffen zoals resveratrol, maar die stoffen zitten natuurlijk ook in blauwe bessen, donkere cacao en druivensap.

Snel omkeerbaar

Het goede nieuws is dat de effecten van alcohol op de bloeddruk “snel omkeerbaar” zijn. 2  Zelfs bij alcohol gebruikers met een hoge bloeddruk normaliseert deze weer wanneer er niet meer gedronken wordt.

Als je een hoge bloeddruk hebt en momenteel meer drinkt dan 2 glazen per dag (man) of meer dan 1 glas per dag (vrouw) minder dan de komende weken/stop een paar weken en je bloeddruk zal weer dalen. Het is een van de vele natuurlijke manieren om de bloeddruk weer naar een normaal niveau te krijgen.

Andere manieren om je bloeddruk op een natuurlijke manier te reguleren:

Dit doet citroensap voor je BMI en bloeddruk

7 Manieren om de bloeddruk natuurlijk te verlagen