Gezondheid-divers

Hoe beïnvloedt alcohol de bloedruk?

Share Button

Het feit dat alcohol en de bloeddruk aan elkaar verbonden zijn is bekend sinds de jaren ’60. Drinkpatronen zijn echter in de loop der tijd veranderd, dus hoe verhoogt alcohol de bloeddruk vandaag de dag? Hoeveel, hoe vaak en welke typen drank zijn problematisch?

Alcohol verhoogt de bloeddruk

Je hoeft niet extreem veel te drinken om slachtoffer te worden van de effecten van alcohol op de bloeddruk. Dit bleek toen er gekeken werd naar 4000 huidige drinkers zonder hoge bloeddruk: alcohol zorgde voor een toename van 1 mmHg voor elke 10 gram geconsumeerde alcohol per dag.

Hoeveel alcohol bevat een drankje?

Een standaard drankje bevat ongeveer 12 ml pure alcohol. Dit zit meestal in bier (340 ml), malt liquor (227 ml), wijn (142 ml) of een shot/gin/rum/wodka/whiskey (42ml).

Onderzoekers concludeerden dat elke hoeveelheid alcohol boven de 12 ml de systolische bloeddruk verhoogt.

Welk drankje je drinkt maakt niet uit. Jenever, bier, wijn verhogen alle je bloeddruk. Rode wijn bevat wel een aantal gezonde stoffen zoals resveratrol, maar die stoffen zitten natuurlijk ook in blauwe bessen, donkere cacao en druivensap.

Snel omkeerbaar

Het goede nieuws is dat de effecten van alcohol op de bloeddruk “snel omkeerbaar” zijn. 2  Zelfs bij alcohol gebruikers met een hoge bloeddruk normaliseert deze weer wanneer er niet meer gedronken wordt.

Als je een hoge bloeddruk hebt en momenteel meer drinkt dan 2 glazen per dag (man) of meer dan 1 glas per dag (vrouw) minder dan de komende weken/stop een paar weken en je bloeddruk zal weer dalen. Het is een van de vele natuurlijke manieren om de bloeddruk weer naar een normaal niveau te krijgen.

Andere manieren om je bloeddruk op een natuurlijke manier te reguleren:

Dit doet citroensap voor je BMI en bloeddruk

7 Manieren om de bloeddruk natuurlijk te verlagen

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.