Buikvet: 1 minuut HIT heeft beste effect

Als je geen rasechte sporter bent, is dit goed nieuws. Namelijk dat 60 seconden training grootse effecten op je buikvet. En op meer factoren waardoor je vet opsloeg. Hoe dan? Met HIT!

Aan buikvet werken

buikvet training
Volgens onderzoeken hoef je je geen uur tot anderhalf uur af te beulen op cardioapparaten. Een paar keer per wee één minuut HIT heeft effect op je buikvet. En vermindert de eetlust en calorieinname

Paar minuten per week HIT

Buikvet: paar minuten HIT heeft beste effect. Door 3×3 of 4 minuten HIT te doen. HIT wijst op high intensity training. En als je niet van sporten houdt maar toch aan je gezondheid en buikvet wilt werken, is dit het misschien voor jou. Weliswaar moet je even afzien, maar dit is zo weer voorbij.

Dat een training van 60 seconden per week iets kan veranderen aan buikvet is goed nieuws.

Activiteit voegt jaren toe

Iedereen is het ermee eens, dat beweging jaren toevoegt aan je leven. Volgens onderzoeken is dit gemiddeld 2.2 jaar. Maar nog belangrijker is, dat je dit zonder al te veel ziektes doet. Activiteit verlaagt het risico op een reeks chronische aandoeningen. Oud worden is leuk, gezond oud worden is een stuk beter. Door training kan je beter slapen, verminder je buikvet en verbeteren je humeur en seksleven. 1  

Een minuut versus half uur per dag

Maar hoeveel training moet je doen om dat buikvet kwijt te raken ? In Nederland is het advies een half uur per dag. In Amerika is dit 150 minuten per week. Van proefdeelnemers aan onderzoeken zeggen bijna allen HIT te prefereren. Omdat het snel voorbij is. We weten allemaal hoe het is om tijdgebrek te hebben. En gebrek aan motivatie herkennen de meeste van ons ook wel.

35 minuten training per week

En wereldrecord verbroken

Wie ook tijdgebrek had was medisch student Roger Bannister in de jaren 50. En buikvet kwijtraken is niet het enige dat HIT doet. Deze medisch student wilde het wereldrecord hardlopen verbreken. Dit lukte. Wat hij deed?

Hij rende een minuut zo hard hij kon. Vervolgens jogde hij 2 á 3 minuten. En tot slot trok hij een sprint van een minuut. Dit deed hij 10x en ging weer aan het werk. In totaal nam dit ongeveer 35 minuten in beslag. In mei 1954 verbrak hij het record op de vier minuten mijl. Sindsdien doet bijna elke mid afstand renner interval sprints als onderdeel van de training.

Vanwege de successen die men boekt, is HIT veel bestudeerd. Ook hoogleraar systeembiologie/Loughborough University dr. Jamie Timmons onderzocht de manier van trainen. Wat hij meldt is dat 4 minuten HIT de voordelen bewijst. Die gelden voor bloedsuikerspiegel, buikvet, hart en longen.  

Bloedsuikerspiegel, buikvet en humeur

Journalist en arts dr. Michael Mosley startte zelf met HIT. Eerst fietste met matige inspanning. Vervolgens ging het er pittiger aan toe. Hij fietste 20 seconden op zijn allerhardst. Hierna weer met matige inspanning. Dit regime herhaalde hij nog 2x. Totale duur: 12 minuten. Resultaat? Na de HIT verbeterde zijn insulineweerstand met 24%. Iets dat je niet gauw na een normale training ziet. Dit heeft dan weer een goede werking op vermindering van buikvet. Hiernaast had hij een betere bloedsuikerspiegel, minder eetlust plus een beter humeur.

Je eet minder calorieën

Dan is het ook nog zo dat HIT grote invloed op buikvet heeft door middel van het aantal calorieën dat je eet. Dit is een stuk minder gedurende de 24 uur die volgen na de sessie.

Een voorbeeld; Toen twintigers en dertigers deelnamen (mannen) aan HIT aten ze inderdaad minder calorieën. Dit scheelde 200 calorieën op een maaltijd. 2

Door HIT betere controle over gewicht

Zelfs drie keer 20 seconden HIT per week is effectief. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te bedenken dat dit echt maar 1 minuut is. Was je nog niet vrolijk bij het vooruitzicht iets aan buikvet te doen, dan word je het wel. Wat is nu 1 minuut?

Deelnemers die een zittend leven leidden deden 6 weken lang REHIT (reduced exertion high intensity training).

  • Eerste week: 2 minuten gemiddeld fietsen, vervolgens 10 seconden zo hard mogelijk, en hierna een cool-down van 1 á 2 minuten.
  • Week 2 en 3: 15 seconden voluit sprinten, twee minuten herstel en weer 15 seconden voluit sprinten. Hierna kwam de cool down.
  • Laatste 3 weken: afwisseling tussen 2x voluit sprinten voor 20 seconden, en een paar minuten herstel.  

Er was een aanzienlijke verbetering in long- en hartfunctie. Qua insulineweerstand was alleen bij de mannen een verbetering: van 28%.  3

Oplossing voor buikvet

Wil je van je buikvet af? Dan zijn er slimmere manieren dan een uur cardio. Doe HIT. Je las het: 1 minuut! High intensity training versterkt de spieren, produceert nieuwe en efficiëntere mitochondriën. Dit helpt de omzetting van glucose in bruikbare energie. Hoe meer mitochondriën je hebt, des te meer energie ze produceren. En des te meer vet en suiker je verbrandt! Ook zet je adrenaline en noradrenaline vrij. Geweldig, want die richten zich op vetcellen. Met name op die van buikvet.

Interesse? Je vindt op YouTube veel informatie over plannen van aanpak!