Deze 7 additieven leiden tot lekkende darm en zo tot auto immuunziekten

Additieven die veel in bewerkte voeding zitten richten veel aan. Ze schaden de darmwand, leiden tot een lekkende darm en vervolgens tot auto immuunziekten zoals o.a. multiple sclerose, dit meldt een nieuwe publicatie in Autoimmunity Reviews.

De darmwand in het geding

Het is een belangrijke studie, die een licht werpt op het mysterie van het rijzend aantal gevallen wereldwijd van auto immuunziekten, kanker, allergieën en andere ziekten. De darmwand is behoorlijk in het geding, met alle gevolgen van dien.

Lekkende darm

Immuniteitbalans

Volgens de auteurs van de studie zetten de additieven de epitheliale barrière op het spel doordat ze de zonula occludens (tight junctions, toegangspoorten) beschadigen die bescherming bieden aan het darmwand. Niet alleen de epitheellaag beschermt het lichaam tegen microben, ook de darmwand biedt bescherming en voorziet in een immuniteit balans die de preventie van auto immuunziekten ondersteunt. De tight junctions bestaan uit een netwerk van proteïnen die de beweging van macromoleculen reguleren, de darmwand beschermen tegen invasie en kolonisatie van ongewenste stoffen en de immuunrespons in balans houden.

Schadelijke stoffen lekken door de darmwand

Als er een probleem met deze tight junctions is, raakt de darmwand doorlaatbaar, gaat lekken en zo kunnen allergenen, bacteriën, carcinogenen en toxinen er doorheen komen.

De studie werd geleid door professor Aaron Lerner (Technion-Israel Institute of Technology Faculty of Medicine en Carmel Medical Center, Israël) en dr. Torsten Matthias (Aesku-Kipp Institute, Duitsland).

7 Groepen additieven die auto immuunziekten triggeren

Hun studie toonde onomwonden dat minstens 7 groepen additieven de tight junctions verzwakken:

“We hopen dat deze studie en soortgelijke studie het bewustzijn over de gevaren van additieven verhogen, en ook over de noodzaak om er controle over te hebben,” zegt Lerner.

De onderzoekers adviseren mensen die een auto immuunziekte hebben of een familiegeschiedenis van zulke ziekten, de additieven te vermijden zoveel als mogelijk is.

“Enorme verschuivingen in voedingspatronen vinden continu plaats, zelfs voeding uit de basis voedselgroepen. Het zogeheten ‘Westerse dieet’ heeft een sterke impact op nutritionele patronen waar van alles bijgekomen is: transvetten, veel vetten, cholesterol, verhoogde inname van suikers, proteïnen en zout.”

Auto immuunziekten stammen af van schade aan tight junctions

De onderzoekers begonnen met twee bekende feiten: de eerste was dat gemaksvoeding een aaneenschakeling is van industriële voedingsadditieven met als doel de kwaliteit te verhogen door smaak, reuk, textuur en houdbaarheid te manipuleren. De tweede was dat veel auto immuunziekten afstammen van schade aan de tight junctions die de darmwand moeten beschermen.

Onderstaande lijst bevat de veel voorkomende voedingsadditieven die de onderzoekers noemen in hun relatie met autoimmuniteit:

  • Glucose (suikers): de onderzoekers melden een toegenomen doorlaatbaarheid van de darmwand die resulteert in intercellulaire lekkage.
  • Natrium: natriumrijke voeding kan ‘deels verantwoordelijk zijn voor de toegenomen gevallen van auto immuunziekten’, doordat ze een negatieve impact op het immuunsysteem hebben
  • Emulgatoren: stoffen die veel gebruikt worden in bak- en zuivelproducten, oliën en vetten, sauzen, ijs, vlees, koffie, drankjes, chocola en gemaksvoeding. Onder de emulgatoren vallen ook de mono- en di-glyceriden van vetzuren, lecithinen, carrageenan, polyglycerolen, xanthan en andere gommen, polysorbaat 80. Ze verbeteren allemaal de textuur en houdbaarheid.
  • Organische oplosmiddelen: onder andere hexaan, stabilisators, houdbaarheidsstoffen en smaakstoffen worden gebruikt om actieve ingrediënten te ontlokken en ongewenste stoffen te verwijderen.
  • Gluten: een hoofdbestanddeel van tarwe en een bekend allergeen.
  • Microbiële transglutaminase (mTG): wordt gebruikt om de textuur en stevigheid van proteïnen te verbeteren van vlees, zuivelproducten, toetjes, bakproducten en voor een betere houdbaarheid.
  • Nanometrische deeltjes: zeer kleine stoffen die voedingsbestanddelen moeten beschermen, inkapselen en bepaalde stoffen aan de voeding moeten afgeven, zoals vitaminen, houdbaarheidsstoffen en nutraceuticals.

De 7 additieven triggeren niet alleen multiple sclerose, maar ook onder andere autoimmune hepatitis, coeliakie en lupus.

Dit schema van Patricia Jeremias toont de stappen waardoor additieven auto immuunziekten opwekken

Belangrijke sleutel

De bevindingen geven een hele belangrijke sleutel in het mysterie van de toename van auto immuunziekten wereldwijd en vooral in de Westerse landen.

“In de laatste decennia is er een toename van infectieziekten en tegelijkertijd een toename van kanker, allergieën en auto immuunziekten. Aangezien het punt van genetische veranderingen niet binnen zo’n kort termijn kunnen plaatsvinden, zoekt de wetenschap naar oorzaken op milieu niveau.”

Bron: www.israel21c.org


Meer info:


Dit is de wortel naar een lekkende darm


Wat je moet weten over de rol van gluten en lekkende darm bij o.a. Multiple Sclerose


5 x Snelle oplossing voor lekkende darm en spijsverteringsproblemen


Een lekkende darm: wat is het en hoe genees je het?


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!