Gezonde darmflora remmen veroudering

OEDGEZOND.INFO

Gezonde darmflora remmen veroudering. Want veroudering komt doordat het immuunsysteem grip op darmflora verliest. Hoe zit dit?

Veroudering buiten de deur houden

door gezonde darmflora

gezonde darmflora
Gezonde darmflora houden ziektes buiten de deur en remmen veroudering

Dat darmflora veroudering remmen blijkt uit onderzoek. Bij fruitvliegen vertraagt veroudering daadwerkelijk als de darmflora gezond zijn. Dit zal bij mensen niet anders zijn. Want ouderen hebben inderdaad minder stabiele darmflora. Wat was het geval bij oudere fruitvliegen? Er was een toename van schadelijke darmbacteriën.

Ontstekingen en stress

Door deze toename komen er ontstekingen. Dit schakelt dan weer stress genen in. En die onderdrukken vervolgens de imuuncellen. Dit is in een poging om bacteriën onder controle te houden. Maar het lichaam produceert dan wel ontsteking. Dat heeft beschadigd weefsel als gevolg.

Door milde afweermoleculen extra te activeren kwam er herstel. Iets dat in de toekomst ook voor mensen mogelijk is. Dan via medicatie. Toch valt er nog veel te onderzoeken. Omgevingsinvloeden hebben veel meer invloed op de levensduur van een fruitvlieg, dan op die van een mens.

Zelfs invloed op onze dagelijkse verrichtingen

Geloof het of niet. Maar de minuscule beestjes in onze darmen hebben zelfs invloed op onze algemeen dagelijkse levensverrichtingen. Tenminste, als je een oudere leeftijd hebt. Hoe de darmflora dat doen is door de ontwikkeling van ziektes te versnellen. Begint zo’n ziekte, dan heeft dit natuurlijk invloed op de levenskwaliteit en ADL. Toch is er iets aan te doen! Door beweging in combinatie met goede voeding. Dit manipuleert de samenstelling van de darmbacteriën op een gunstige manier. 1 2

Gezonde ouderen hebben gezonde darmbacteriën

Je begrijpt dan ook dat gezonde ouderen de juiste darmbacteriën hebben. Daarom zijn ze in ons land minder te vinden dan in andere landen. Hier wordt minder gezond gegeten. Diabetes, ontsteking, parkinson’s en alzheimer’s: ze komen veel voor. In China daarentegen minder. Die hebben meer bacteriën die in verband staan met korte keten vetzuren. De lekkende darm is ook een ernstige factor. Helaas blijft dit vaak onopgemerkt.

Ouderen in China en Japan gezonder

Niet alleen in China, ook in Japan gaat het beter met de ouderen. In ieder geval hebben ze een langer en gezonder leven, vergeleken met ons. Dat komt omdat ze meer diversiteit in darmflora hebben.

Voor ons is dat ook te doen. Door beweging, en gevarieerde gezonde voeding. Plus de toediening van probiotica, of in ieder geval bronnen van probiotica. Wat je vooral niet moet doen is kunstmatige zoetstoffen nemen, die zijn mega giftig voor de darmflora. Meestal zijn het juist ouderen die dit nemen. Bovendien gaat het niet alleen om het lichaam, ook om de hersenen. Gezonde darmflora doen namelijk ook je hersenen goed.