4 Goede redenen om het kookwater van kool te bewaren

kolen.jpg

Koolwater is niet echt een standaard drankje, maar het kan een van de beste dingen voor je lichaam zijn: het heeft verbazingwekkende medicinale eigenschappen en zit vol belangrijke mineralen en vitaminen. Er zijn dan ook 5 overtuigende redenen om het kookwater van kool óók te consumeren!

Want wat zit er in het kookwater? Het zit boordevol polyfenolen, is rijk aan calcium, magnesium, ijzer, fosfor, zwavel, kalium en jodium. Hiernaast bevat het de waardevolle vitaminen A, B1, B2, B6, K, C en foliumzuur.

Polyfenolen

koolsap2.pngKool is een uitmuntende groentesoort als het op polyfenolen aankomt; een groep antioxidanten. De hoge concentratie die kool bevat, verlaagt de kans op kanker. Dit geldt ook zeker voor rode kool. Polyfenolen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, omdat ze de lichaamscellen beschermen tegen vrije radicalen. Als het lichaam niet goed beschermd wordt kunnen vrije radicalen leiden tot degradatie van lichaamsweefsels en een slechte cellulaire functie.

Waarom zou je koolsap drinken?

#1 Ontgifting van alcohol

Een koolwaterdrankje is erg handig om te ontgiften wanneer je teveel alcohol hebt gedronken. Te veel alcohol heeft een nadelige werking op het spijsverteringssysteem, en vernietigt een groot deel van de gunstige darmbacteriën. Koolwater zorgt dat de alcohol sneller uit het lichaam gaat. Drink een glas in de ochtend, op een nuchtere maag: het is goed voor je lever en nieren.

#2 Heelt maagzweren

Koolwater staat erom bekend dat het maagzweren snel doet helen. Het water versterkt de maagwand.

#3 Houdt de huid gezond

Het kookwater van de kool zorgt voor een mooie teint, en helpt om acne te bestrijden. Consequent koolwater drinken, kan wonderen doen bij acne. Dit is te danken aan de fyto chemicaliën en antioxidanten. Maar ook als de huid vroegtijdig veroudert of droog is, kun je er veel baat bij hebben. Drink elke dag een glas, en gebruik wat koolwater als lotion.

#4 Gezondere haren

Behalve voor de huid is zwavel ook heel goed voor het haar: het maakt de haardos sterker en remt zelfs haarverlies. Consumeer elke dag een glas, en voeg wat koolsap toe aan je haarmasker.

Heel goed voor haren, huid en lichaam dus. Wil je het nog gezonder maken en heb je een beetje tijd over, maak dan onderstaande drankje! Als het op nutriënten aankomt kan je niet fout zitten met deze smoothie!

Alles wat je nodig hebt

  • 2 koppen groene bladgroenten (bijvoorbeeld boerenkool, spinazie)
  • 2 koppen koolwater en 1 kop kokoswater/-melk
  • 2 koppen fruit (mango, bessen of avocado)
  • Stop het in de blender tot het een gladde vloeistof is, en doe er eventueel een stukje gemberwortel bij.