Zo kom je het beste van je buikvet af

De meeste mensen willen graag van hun buikvet af, puur om esthetische redenen. Buikvet -ook visceraal vet genoemd-  is actief vet dat de hormoonfunctie beïnvloedt én ontstekingseiwitten aanmaakt. Visceraal vet is daarom niet ongevaarlijk.

Hoe kom je het beste van je buikvet af?

Ontstekingsproteïnen, chronische ziekten en hormonen

Overtollig buikvet kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Als je echter minimaal 30 minuten per dag beweegt, zal je sneller dit type vet te verbranden.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat een laag activiteitniveau in verband staat met buikvet. Het gaat dan vooral om onvoldoende cardiorespiratoire activiteit; fitness dus.   1 Daar houdt het negatieve effect niet op: het is ook gekoppeld aan (lichte)ontsteking, ongeacht het BMI. 1 Onder cardiorespiratoire activiteit kun je fitness verstaan.

Vet van binnen, ongeacht BMI

Zowel bij mannen als bij vrouwen is er een duidelijke relatie tussen fitness, buikomvang en ontstekingsproteïnen, ongeacht het BMI.  1
Met andere woorden: dit verband is er ook bij slanke mensen. Je kunt dus dun aan de buitenkant zijn, maar wel dik en ongezond van binnen. Het BMI zegt dus niet zoveel over de metabole gezondheid. 2 4 Want het tegendeel is ook waar: mensen kunnen overgewicht hebben, maar toch gezond zijn. 2 3

Een beetje lichaamsvet is normaal en gezond. Maar wanneer er overtollig buikvet is in combinatie met een laag activiteitniveau, kunnen er ernstige ziektes ontstaan. 6 7 Dat dit tot diabetes en hartaandoeningen kan leiden begrijpen we, maar ook het risico op depressie en dementie is hoger door deze combinatie.

Centimeters meten

Buikvet toont de grootte van de viscerale vetmassa, die meer ontstoken is dan het vet dat net onder de huid ligt. Het meten van je buikomvang zegt meer over de hoeveelheid visceraal vet dat je meedraagt dan de weegschaal en het BMI. Als de buikomvang bij een vrouw meer dan 84 centimeter is, dan kunnen er op den duur gezondheidsproblemen staan vanwege het overtollige viscerale vet. Voor mannen geldt dit als de buikomtrek 101 centimeter of meer is.

Werken aan minder buikvet

Nu is natuurlijk de hamvraag: hoe kom je van buikvet af?

Voeding en leefstijl

De beste manier is om een goede voeding- en leefstijl met elkaar te combineren. Wat betreft de voeding zorg je dat je de juiste hoeveelheden koolhydraten, vetten en eiwitten binnenkrijgt. Hiervoor kun je een voedingsschema laten maken of de app MyFitnessPal gebruiken. Dit helpt je om gezondere keuzes te maken. Dan is het natuurlijk belangrijk om fitness en/of gerelateerde activiteit consequent in je leefstijl te betrekken. Zorg dat je hartslag verhoogd is. Lopen is een goede manier om buikvet te verbranden, net als interval training. Vergeet de krachttraining niet; dit bouwt de spieren op en hoe meer spiermassa, des te beter de verbranding. Behalve lopen kun je ook kiezen voor zwemmen, rennen, fietsen, aerobics. Als het om krachttraining gaat kun je denken aan squats, gewichten en pushups.

Verruil suikerrijke, vette voeding voor eiwitten, fruit, groenten en koolhydraten. Wat betreft koolhydraten: het zijn vooral de complexe die je hebben moet (bonen, zoete aardappelen, volle granen, rijst). Het koken, stomen en grillen van voeding maakt maaltijden gezonder.

Ontspan: Stress is verraderlijk

Stress kan een rol spelen bij het opslaan van buikvet. Als je gestrest bent zet je lichaam cortisol vrij. Helaas zorgt dit hormoon voor meer visceraal vet. Het is dus slim om stress zoveel mogelijk te vermijden. Probeer meditatie, doe ademhalingsoefeningen of andere tactieken voor ontspanning. Je raakt buikvet op die manier efficiënter kwijt.

Omdat we visceraal vet niet altijd kunnen zien, is het moeilijk in te schatten in welke mate een persoon dit heeft. Wanneer je gezond eet, stress vermijdt en een actieve leefstijl hanteert werk je op een goede manier aan de vermindering van buikvet.

Andere middelen die buikvet verminderen

  • Rozebottel extract 8
  • Bittere kruiden zoals kamille of paardenbloem: ze stimuleren de galafscheiding en bevorderen de afbraak van vetten 9
  • Gember 10
  • Kokosolie in plaats van zonnebloem-, koolzaad- of maïsolie
  • Probiotica (deze!) 

9 Bewezen effectieve manieren om sneller buikvet te verliezen -deel I

Share