Vitamine D en olijfolie nog krachtiger als combinatie

olijfolie.jpg

Vitamine D en olijfolie kunnen nog beter hun werk doen in het lichaam, als je ze met elkaar combineert. Zo herstelt en versterkt deze krachtige combinatie bijvoorbeeld de spieren als deze verslapt zijn. 

Vitamine D en olijfolie: krachtige combinatie

Sterkere spieren

Highlights uit een nieuwe studie (publicatie; Nutrients)

  • Vitamine D suppletie zorgde voor dikkere spiervezels bij ratten met een inactief leven, toen dit in combinatie met olijfolie werd toegediend.
  • Toen de ratten een boterrijk dieet kregen, zonder vitamine D, bleek na 10 weken dat er achteruitgang van de spiervezels plaats had gevonden.
  • De ratten die boterrijk aten hadden ook een hogere concentratie IL-IB (een ontstekingsmolecule). Ook was de concentratie van IGF-1 (insuline groeifactor) drastisch verlaagd. Dit vertraagt de synthese van spierproteïnen.
  • Vitamine D leek deze verzwakking van spieren te voorkomen bij de ratten die boterrijk aten. Hun spiervezels waren qua dikte hetzelfde gebleven.

Studieauteur professor Giuseppe Musumeci:

“Vitamine D voedt de spiervezels.”  

“Een vetrijk Westers dieet kan de spierstofwisseling verstoren en een basis creëren voor zwakkere spieren.”  

Verlies van spierkracht en -massa

Sarcopenie

Zwakkere spieren, of verslapping van spieren heet sarcopenie. Sarcopenie is een normaal verschijnsel als je ouder wordt. Je verliest dan spiermassa, en vitamine D staat hiermee in verband. Sarcopenie staat dan weer in verband met obesitas, fragiliteit en een slechtere balans vanwege verlies aan spierkracht.

Musemeci:

“Ons onderzoek ondersteunt de hypothese dat de relatie tussen spier- en vetweefsel eerder start dan obesitas en dat we de spierstofwisseling kunnen veranderen middels voedingsinterventie. Verdere studies zijn nodig om dit te bevestigen.”  

De anti-inflammatoire werking van vitamine D werd al wijds erkend. Dat vitamine D een rol heeft bij het bevorderen van spierherstel, en –sterkte werd in eerdere bevindingen ook gesuggereerd.  De combinatie olijfolie en vitamine D kan ook verlies van botdichtheid voorkomen.  1