Kurkuma, zeer krachtig in combinatie met deze 2 antioxidanten

hersenen

Over kurkuma valt weer veel positiefs te melden. Eén onderzoek meldt hoe krachtig kurkuma is in combinatie met twee andere polyfenolen: resveratrol (uit cacao en druiven) en epicatechine-gallaat (uit groene thee).

Kurkuma i.c.m. resveratrol en EGCG

Bovengenoemd krachtig trio liet zien dat het HPV+ tumoren onderdrukt, in muismodellen die met de cellen geïnjecteerd waren. 1 Resveratrol zit onder andere in cacao en blauwe druiven, en epicatechine-gallaat in theeën zoals groene thee.

De kurkuminoïden uit kurkuma beschikken over een bijzondere anti-kanker effect. Dit zijn bisdemethoxycurcumin, demethoxycurcumin, and kurkumine. Extract van kurkuma kan ook de proliferatie en levensvatbaarheid van longkanker-, darmkanker-, en glioblastoom cel lijnen in onderdrukken. Elke groep kurkuminoïden doet dit in vitro op een dosis afhankelijke manier, maar een totaal extract heeft de krachtigste werking. 2

Eén van de anti-kankerwerkingen van kurkumine is dat het een anti-angiogene werking heeft. Bij angiogenese vindt er vorming van nieuwe bloedvaten uit bestaande vaten plaats. Dit is een gebruikelijk proces, maar in geval van kanker wordt dit proces gebruikt om kwaadaardige tumoren te laten groeien en uitzaaiingen te ontwikkelen. Kurkuma remt dus het proces van angiogenese. 3

Andere sterke kurkuma combinaties

Geelwortel werkt synergisch met ( studies op menselijke cellijnen of ratmodellen)

  • Artemisia iwayomogi: Bij leverziekten 4
  • Rhizome paradis: Remmende werking op tumoren 5
  • Gember: Bij prostaatkanker 6 (giftig voor prostaat kankercellen)
  • Antibiotica 7
  • Aloë vera: E. coli 8
  • Garcinol: Alvleesklieraknker (anti-proliferatief en wekt de dood op van deze kankercellen) 9

Angst en depressie

Een andere werking van kurkuma die interessant is, is het effect op de cognitie. Toen 40 mensen (leeftijd: 50-90 jaar) twee keer per dag 90 mg kurkuminoïden namen bleek dit het geheugen én de stemming een enorme boost te geven. 10 Kurkuminoïden tonen steeds aan ook een anti-depressieve werking te hebben, en een gunstige werking te hebben bij angst.