Link tussen chronische pijn en MSG consumptie (E621)

chips.jpg

Chronische pijn is vooral in de westerse wereld een groot probleem. Een studie toont de link tussen chronische pijn en de consumptie van de smaakmaker mononatriumglutamaat (MSG, E621). Bij het schrappen van MSG uit het dieet, verbeterde de symptomen van chronisch pijnpatiënten, meldt journal Nutrition.

Minder chronische pijn door schrappen MSG

Het gaat om een pilot study,  met een klein aantal deelnemers.

Hoofdauteur en assistent professor gezondheidswetenschappen Kathleen Holton:

“Deze bevindingen zijn consistent met wat ik observeer in mijn kliniek voor chronische pijnklachten. We weten dat blootstelling tot deze gevoeligheid voor glutamaat uit voeding leidt. Deze pilot study vraagt om een grootschalige klinische test, omdat een verandering van voeding is een effectieve en voordelige behandelingsoptie is in Westerse landen.”

Neurotransmitter glutamaat

In het brein is glutamaat een normaal voorkomende neurotransmitter. Het kan ook handelen als een excitotoxine: een stof die de zenuwcellen over-stimuleert, beschadigt of doodt. Sommige onderzoeken toonden aan dat de consumptie van glutamaat de symptomen bij chronische pijn versterkt, soms al bij één enkele dosis. 1

Waar zit het in?

Glutamaat komt van nature voor in bepaalde voeding, zoals soja saus en Parmezaanse kaas. Het wordt gebruikt als voedingsadditief in veel producten, onder meerdere namen zoals hydrolyzed protein, protein isolate, protein extract, autolyzed yeast extract (gist extract), om er maar een paar te noemen. Soepen, chips, snacks, kruidenmixen, sauzen; ze bevatten bijna allemaal MSG.

(Andere namen voor MSG, en waar MSG zoal in zit)

 


Wist je dat gember en propolis de hersenen beschermen tegen MSG?


Chronische pijn en neurologische symptomen

De deelnemers hadden minimaal 3 maanden chronische pijn, en de meesten hadden ook last van neurologische symptomen (hoofdpijn, migraine, chronische vermoeidheid, cognitieve disfunctie en slaapproblemen). De groep waarbij MSG uit het dieet verwijderd was, ervaarde duidelijke verbeteringen in de symptomen.

Holton en collega’s denken dat glutamaat de centrale sensitisatie versterkt die tot chronische pijn leidt, doordat de stof als een neurotransmitter in het brein de zenuwcellen activeert.

In de toekomst wil Holton & team een grootschalig onderzoek uitvoeren.

msg-300x200.jpgOmdat glutamaat van nature in voeding aanwezig is, begrijpen mensen niet altijd waarom er zo veel te doen is om MSG en het is dan ook een controversieel onderwerp. De MSG die wordt toegevoegd aan voeding, is niet altijd MSG in de natuurlijke vorm. Glutaminezuur wordt chemisch omgevormd tot MSG, en dit maakt de MGS kunstmatig en niet natuur identiek. Chemische MSG is niet te onderscheiden van natuurlijke, maar veroorzaakt in vrije vorm veelal negatieve reacties.

Meer info: hoe kan MSG schadelijk zijn als glutamaat gewoon van nature in voeding voorkomt?