Gezondheid-divers

“Alcohol is de grootste risicofactor voor dementie”

Share Button

Een grootschalige studie meldt dat alcohol de grootste risicofactor is bij het ontstaan van dementie.

Link tussen alcohol en dementie

Een grootschalig onderzoek, gepubliceerd in The Lancet Public Health Journal,  laat weten dat dat chronisch gebruik van alcohol een serieuze risicofactor is voor dementie. De studie betrof 57000 mensen met dementie in de beginfase, waarbij de ziekte in relatie stond met alchol gebruik. Alcohol consumptie bevordert het ontstaan van dementie voor het 65e levensjaar, en vergroot de kans op vroegtijdig overlijden. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen, hoewel de risico’s bij mannen groter waren.

Het gaat in het onderzoek om chronische consumptie en probleem drinken. Zwaarder het drinkgedrag verhoogt ook de link tussen dementie en alcohol.

Andere recente onderzoeken m.b.t. alcohol
  • Alcohol consumptie is schadelijker dan roken, als het om de gezondheid van de lever gaat. 1
  •  Als er sprake is van alcohol- en tabakgebruik en er wordt ook nog hete thee gedronken, dan vergroot dit de kans op slokdarmkanker. 2

Alcohol en de stofwisseling

Media scheppen nog wel eens het idee dat het drinken van 1 á 2 glazen alcohol per dag reuze gezond is. De stof die het gezonde effect teweeg brengt is resveratrol, en deze zit in druiven. Mocht je een trage stofwisseling hebben, dan kun je dus net zo goed een glaasje druivensap drinken. Of een kop cacaomelk drinken, want daar zit de stof ook in. Gematigd drinken mag dan wel niet ongezond zijn, het zet wel een rem op je stofwisseling. Deze kan soms zo’n 75% trager worden door je dagelijkse glaasje alcohol.

Afvallen wordt dan lastig, en dat komt niet perse door de calorieën!

Waarom afvallen niet lukt als je dagelijks wijn nuttigt

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.