Lage magnesiumspiegel maakt vitamine D ineffectief

voeding.jpg

We hebben niet zoveel aan vitamine D, als de magnesiumspiegel te laag is. Bij een tekort aan magnesium blijft vitamine D opgeslagen en inactief, volgens een nieuwe publicatie in The Journal of the American Osteopathic Association.

Lage magnesiumspiegel maakt vitamine D nutteloos

De publicatie gaat om een Amerikaanse studie, waarin gesteld wordt dat ongeveer 50% van de Amerikanen ene magnesium tekort heeft. Dit heeft gevolgen, ook voor vitamine D.

Studie auteur M.S. Razzaque

“Mensen nemen vitamine D supplementen maar staan er niet bij stil hoe dit omgezet wordt. Zonder magnesium is vitamine D niet echt nuttig of veilig.”

Aderverkalking

Razzaque legt uit dat de consumptie van vitamine D supplementen voor een toename van calcium en fosfaat zorgt, zelfs als mensen een te lage vitamine D spiegel blijven houden. Het probleem is dat er vasculaire calcificatie (aderverkalking) kan plaatsvinden, als de magnesiumspiegel laag blijft. Daarom noemt Razzaque vitamine D niet veilig als de magnesiumspiegel laag is.

Mensen met een optimale magnesiumspiegel hebben minder vitamine D nodig om een correctie vitamine D spiegel te houden. Magnesium vermindert ook het ontstaan/de ontwikkeling van osteoporose en verlaagt de kans op botbreuken, die vaak toe te schrijven zijn aan een lage vitamine D spiegel.

Een tekort aan beide nutriënten staat in verband met meerdere stoornissen, onder andere met betrekking tot de botten, het hart, de bloedvaten en het metabool syndroom.

Het metabool sydroom is een verzamelnaam voor allerlei issues die met de stofwisseling te maken hebben

  • Buikvet
  • Hoge triglyceriden waarden
  • Laag HDL cholesterol
  • Hoge bloeddruk
  • Hoge glucosewaarden, prediabetes of diabetes type 2

Om kort te zijn komt het metabool syndroom door te veel eten en te weinig beweging; een disbalans tussen voeding inname en lichamelijke activiteit. Het is de oorzaak van aderverkalking en vergroot de kans op een hartaanval en beroerte.

Voldoende magnesium, kleinere kans op vitamine D tekort

Hoewel de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium rond de 300/350 mg ligt, halen we dit meestal niet. Onderzoeken laten weten dat de magnesium inname uit voeding sinds de afgelopen jaren omlaag is gegaan, vanwege de geïndustrialiseerde landbouw en veranderingen in eetgewoonten. In landen waar veel bewerkte voeding (die rijk is aan bewerkte granen, transvetten, fosfaat en suiker) wordt gegeten, is de magnesium status laag.

“Door voldoende magnesium in te nemen, kan de kans op een vitamine D tekort verlaagd worden,” aldus Razzaque.