Voeding zonder gluten kan neuropathische pijn verminderen

glutenvrij fibromyalgie

Een dieet zonder gluten kan neuropathische pijn verminderen. Toen patiënten een glutenvrij dieet volgden, waren ze grotendeels pijnvrij.

Gluten en neuropathische pijn

Het gaat om een kleine studie, die in april gepresenteerd zal worden op de American Academy of Neurology’s 70th Annual Meeting in Los Angeles. Auteur van de studie is Panagiotis Zis (University of Sheffield). Het onderzoek laat niet zien dat gluten de pijn veroorzaken, maar toont een verband tussen glutenvrije voeding en de vermindering van pijn.

Een overgevoeligheid voor gluten is in verband gebracht met perifere neuropathie; een conditie waarbij de perifere zenuwen beschadigd zijn. Dit veroorzaakt zwakte, een doof gevoel en pijn –meestal in de handen en voeten. Als een persoon zenuwpijn heeft die niet verklaard kan worden en hierbij overgevoelig voor gluten is, wordt er gesproken van gluten neuropathie.

Groot verschil

Aan het onderzoek deden 60 mensen mee met gluten neuropathie. De gemiddelde leeftijd was 70 jaar. Degenen die een glutenvrij dieet volgden waren meer pijnvrij dan mensen die dat niet deden. Het verschil was behoorlijk groot.

Meer onderzoek is nodig om de resultaten te bevestigen.

In welke mate/en of gluten de veroorzakers van neuropathie zijn, is niet duidelijk. Wel is bekend dat het verband tussen glutengevoeligheid en neuropathie bestaat. Antigenen die verbonden zijn aan coeliakie zijn wel bij de meeste neuropathie patiënten aanwezig (een studie meldt: bij 80%). 1 De connectie tussen fibromyalgie en gluten is er ook: er zou een aanzienlijke verbetering optreden als er glutenvrij gegeten wordt. 2