Natuurlijk gezond (bewezen) Vetverbranding

Meer afvallen met gember: meer vetverbranding, minder eetlust

Kun je wat extra ondersteuning gebruiken bij het afvallen? Uit 14 studies blijkt dat gember voor een “significante” verlaging van het lichaamsgewicht zorgt. De taille komt weer tevoorschijn, en de insulineweerstand verbetert! Door gember verbrand je meer vet en heb je minder eetlust. Maar de specerij doet nog meer, en combineren heeft ook hier zijn nut!

Je kan meer afvallen met gember

Dat blijkt uit een meta-analyse van 14 recente studies (gerandomiseerd onderzoeken met controlegroepen), met betrekking tot de inname van gember en het lichaamsgewicht.

De resultaten lieten zien dat gember

  • Voor een significante afname van het lichaamsgewicht zorgt
  • De taille-heupverhouding verbetert
  • De heup ratio verbetert
  • De glucosespiegel normaliseert
  • De insulineweerstand verbetert

Er waren geen duidelijke effecten van gember op het BMI, het cholesterol en de triglyceriden waarden.

Beter je gewicht beheersen

Minder eetlust, meer vetverbranding, stabielere bloedsuikerspiegel

Eerdere studies met patiënten melden de effectiviteit van gember bij gewichtsbeheersing. De specerij zou voor een toegenomen thermogenese, lipolyse, onderdrukking van lipogenese zorgen. 1 Thermogenese is de energie die het lichaam nodig heeft om voeding te verwerken. Lipolyse is vetverbranding, en lipogenese gaat om de omzetting van koolhydraten in vetten. Hiernaast remt gember de opname van vet in de darmen, en onderdrukt het de eetlust. Dus best en waardevolle toevoeging als je wilt afvallen! Want eetlust en een verhoogde bloedsuikerspiegel zijn twee bekende struikelblokken bij elk dieet.

Gember richt zich juist op deze twee hindernissen. Behalve onderdrukking van de eetlust, houdt gember ook de bloedsuikerspiegel onder controle. Dit gebeurt zelfs bij mensen met diabetes type 2. Als extra bonus zorgt de specerij ook voor een betere balans tussen het LDL- en HDL cholesterol. Alleen een betere balans, geen verandering in de triglyceriden waarden en de totale cholesterolspiegel. 2 De inname van 2 gram gember bij een duur van 2 maanden kan dit al doen.

Combinatie gember/honing

Als je gember dan combineert met honing, is het effect misschien wel sterker wat bepaalde punten betreft. Dit duo blijkt een positief effect te hebben op oxidatieve stress en het metabool profiel, wat bleek uit een studie met ratten met diabetes.

Bij diabetes komen complicaties voor door ROS (reactieve oxygen species), en ROS ontstaat weer door een bloedsuikerspiegel die al voor een langere tijd verhoogd is. ROS is een slechte zaak, diabetes of niet, en de combinatie honing/gember maakt korte metten met ROS. Dit bleek bijvoorbeeld toen gember samen met gelam honing toegediend werd. (gedestilleerd water, honing 2 gr/per kg, gember 60 mg/per kg) 3

Gember gecombineerd met honing had dan wel weinig effect op het lichaamsgewicht, na 3 weken. Wel verlaagde het duidelijk de triglyceriden waarden.

De honing die gebruikt was gelam honing uit Maleisië, en geproduceerd door Apis mellifera bijen die nectar en pollen uit de Melaleuca cajuputi Powel plant haalden (ook wel gelam boom genoemd).

Preventie

Dat het eenvoudige en goedkope middel honing/gember kan worden ingezet tegen ROS is erg nuttig. ROS is niet alleen schadelijk voor patiënten met diabetes type 2. Het is de oorzaak van veroudering, van binnen en van buiten. Door ROS ontstaan ook chronische ziekten en kanker. ROS heeft een negatieve werking op de stofwisseling van cellen en rommelen met het DNA. Ze zorgen onder andere voor ontstekingsresponses, Alzheimer en hart- en vaatziekten.

Andere weetjes/combinaties m.b.t. gember

De combinatie gember/kurkuma kan een uitgesproken beschermend effect op de lever. Gember in combinatie met kaneel verbeterde de vruchtbaarheid bij mannelijke ratten.  Bij vrouwelijke atleten zorgde het tweetal kaneel/gember voor een sterk toegenomen prestatievermogen. De combinatie gember, knoflook en kurkuma heeft een gunstige werking bij een verstoorde bloedsuiker- en vetspiegel en oxidatieve stress (ratten met diabetes). Knoflook bleek hierin het sterkst. Gember gecombineerd met knoflook en cayennepeper heeft een antidiabetes effect (rattenstudie) en zorgde voor een toename van lichaamsgewicht.  4 5   6   8

Foto: rechtenvrij

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)