Afvallen Gezondheid-divers

Zo houd je jouw bloedsuikerspiegel stabiel

Share Button

Gastblog geschreven door Charlotte/Puur Figuur-  Je bloedsuikerspiegel is de maat waarin wordt aangegeven hoeveel suiker er in je bloed zit. Je bloedsuikerspiegel schommelt gedurende de dag, dit is normaal. Te grote of te veel schommelingen in je bloedsuikerspiegel zijn echter niet gezond. In dit artikel vertellen we je waarom en hoe je zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel.

Waarom je bloedsuikerspiegel stabiel houden?

Om te beginnen: waarom is het eigenlijk belangrijk om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden? Grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel zijn op korte termijn vooral vervelend. Je kan tijdens de dalen namelijk last krijgen van energiedipjes, honger en eetbuien.

Op lange termijn kunnen de schommelingen zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Ze hebben een negatief effect op je hormoonhuishouding en vergroten het risico op overgewicht, insulineresistentie en diabetes type 2.

Tips om schommelingen in je bloedsuikerspiegel te voorkomen

Je bloedsuikerspiegel stabiel houden is dus belangrijk voor je gezondheid. Maar hoe pak je dit het beste aan? De onderstaande 6 tips maken een enorm verschil.

1: Minder suiker & simpele koolhydraten

Suiker en andere simpele koolhydraten, zoals die uit witbrood, zijn de grootste oorzaak van pieken in je bloedsuikerspiegel.

Simpele koolhydraten worden namelijk enorm snel door je lichaam opgenomen en omgezet in suikers. Deze suikers komen vervolgens in je bloedbaan terecht, waardoor je bloedsuikerspiegel omhoog schiet.

Minderen met suiker en andere simpele koolhydraten is daarom een enorm belangrijke stap om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

2: Meer vezels

Oplosbare vezels helpen je om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden doordat ze de opname van koolhydraten in je spijsverteringkanaal vertragen. Hierdoor komt de suiker uit deze koolhydraten langzamer vrij, waardoor je bloedsuikerspiegel niet zo abrupt stijgt.

Goede bronnen van oplosbare vezels zijn bijvoorbeeld groentes, appels, blauwe bessen, peulvruchten, havermout en noten.

3: Voldoende lichaamsbeweging

Insuline is het hormoon dat je helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Lichaamsbeweging helpt om je insulinegevoeligheid te verhogen. Dit betekent dat je lichaam beter op de insuline reageert, waardoor het hormoon zijn werk beter kan doen en je bloedsuikerspiegel dus stabieler blijft.

4: Een gezond gewicht

Overgewicht en obesitas gaan vaak gepaard met een verminderde insulinegevoeligheid en vergroten je risico op diabetes type 2. Als je overgewicht of obesitas hebt, kun je door aanpassingen in je dieet je insulinegevoeligheid vergroten.

5: Drink meer water

Voldoende water drinken is enorm belangrijk voor je gezondheid en ook voor het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel.

Als reactie op een vochttekort, zorgt je lichaam er namelijk voor dat er minder vocht wordt uitgescheiden. Je nieren houden dan vocht vast en het uitscheiden van overtollige suiker via je urine vermindert. Tegelijkertijd zorgt je lever er juist voor dat er meer suiker in je bloedbaan komt.

Voldoende water drinken is daarom van groot belang. Iedere dag ongeveer twee liter drinken is over het algemeen een goede richtlijn.

6: Voorkom een magnesiumtekort

Magnesium is een ontzettend belangrijk mineraal. Het is onmisbaar voor het optimaal functioneren van verschillende lichaamsprocessen, waaronder het onder controle houden van je bloedsuikerspiegel. Magnesium helpt namelijk om je insulinegevoeligheid te verbeteren.

Goed om te weten: een tekort aan magnesium komt erg vaak voor. Wees daarom alert op de symptomen van een tekort, eet voldoende magnesiumrijke voeding en neem eventueel een supplement.

Een stabiele bloedsuikerspiegel

Grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel zijn niet alleen vervelend, op de lange termijn kunnen ze ook voor serieuze gezondheidsproblemen zorgen.

Probeer grote schommelingen daarom te beperken door te minderen met suiker en simpele koolhydraten en ervoor te zorgen dat je voldoende water, vezels en magnesium binnenkrijgt. Daarnaast dragen ook een gezond gewicht en voldoende lichaamsbeweging bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel.

Bronnen: Gibb RD, McRorie JW Jr, Russell DA, Hasselblad V, D’Alessio DA, Am J Clin Nutr, 2015. Ronan Roussel, Léopold Fezeu, Nadine Bouby, Beverley Balkau, Olivier Lantieri, François Alhenc-Gelas, Michel Marre, Lise Bankir, Diabetes Care, 2011. Hadjistavri LS, Sarafidis PA, Georgianos PI, Tziolas IM, Aroditis CP, Hitoglou-Makedou A, Zebekakis PE, Pikilidou MI, Lasaridis AN, Med Sci Monit, 2010.

Share Button

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.