Darmflora

Psoriasis patiënten; andere darmflora, lekkende darm

Share Button

Psoriasis patiënten hebben een andere compositie van darmbacteriën, en dit leidt eerder tot een lekkende darm.

Psoriasis en darmflora

Een publicatie in Scientific Reports laat weten dat psoriasis patiënten meer van de Faecalibacterium hebben en minder Bacteriodes. Dit maakt dat hun darmflora heel anders zijn dan bij gezonde mensen. Door deze samenstelling (met name de lagere hoeveelheid Bacteriodes) maakt de kans op een lekkende darm groter. En het is bekend dat een lekkende darm dan weer in verband staat met ontstekingsaandoeningen.

Bij psoriasis patiënten is het microbioom weliswaar meer divers, maar is de soort Faecalibacterium ook rijkelijker aanwezig. De afname van Bacteroides is gekoppeld aan verschillende huidstoornissen. Eerder onderzoek legde ook de link tussen de chronische ontstekingsaandoening en het darm microbioom. Bij psoriasis en de gerelateerde ontsteking spelen Th17 cellen een cruciale rol  1 2

Kunnen probiotica helpen?

Wat betreft probiotica, kan B. infantis voor een afname van pro-inflammatoire biomarkers zorgen. 3

Een casus meldt dat Lactobacillus binnen 2 weken voor een afname van psoriasis laesies zorgde. Lactobacillus vind je meestal in yoghurt, kaas en gefermenteerde voeding. 4

Probiotica vind je in de volgende voeding

  • Yogurt en gefermenteerde kazen (cheddar en Parmezaanse kaas)
  • Zuurdesem brood
  • Augurken
  • En in deze voeding

Lees meer over het kiezen van probiotica

 

Foto: Pixabay

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.