Psoriasis patiënten; andere darmflora, lekkende darm

gezonde darmflora

Psoriasis patiënten hebben een andere compositie van darmbacteriën, en dit leidt eerder tot een lekkende darm.

Psoriasis en darmflora

Een publicatie in Scientific Reports laat weten dat psoriasis patiënten meer van de Faecalibacterium hebben en minder Bacteriodes. Dit maakt dat hun darmflora heel anders zijn dan bij gezonde mensen. Door deze samenstelling (met name de lagere hoeveelheid Bacteriodes) maakt de kans op een lekkende darm groter. En het is bekend dat een lekkende darm dan weer in verband staat met ontstekingsaandoeningen.

Bij psoriasis patiënten is het microbioom weliswaar meer divers, maar is de soort Faecalibacterium ook rijkelijker aanwezig. De afname van Bacteroides is gekoppeld aan verschillende huidstoornissen. Eerder onderzoek legde ook de link tussen de chronische ontstekingsaandoening en het darm microbioom. Bij psoriasis en de gerelateerde ontsteking spelen Th17 cellen een cruciale rol  1 2

Kunnen probiotica helpen?

Wat betreft probiotica, kan B. infantis voor een afname van pro-inflammatoire biomarkers zorgen. 3

Een casus meldt dat Lactobacillus binnen 2 weken voor een afname van psoriasis laesies zorgde. Lactobacillus vind je meestal in yoghurt, kaas en gefermenteerde voeding. 4

Probiotica vind je in de volgende voeding

  • Yogurt en gefermenteerde kazen (cheddar en Parmezaanse kaas)
  • Zuurdesem brood
  • Augurken
  • En in deze voeding

Lees meer over het kiezen van probiotica

 

Foto: Pixabay