5 tips voor een optimale aanmaak van groeihormoon

OEDGEZOND.INFO

Gastartikel door Charlotte/Puur Figuur  -Heb je moeite met afvallen? Dit zou wel eens kunnen komen doordat je weinig groeihormoon aanmaakt. Dit hormoon doet namelijk veel meer voor je dan de naam doet vermoeden. In dit artikel leggen we je uit hoe het je helpt om af te vallen en geven we je 5 tips voor een optimale aanmaak van groeihormoon.

Wat is groeihormoon?

Groeihormoon is ontzettend belangrijk voor kinderen, omdat ze het nodig hebben om goed te kunnen groeien. Maar ook als je volwassen bent blijft dit hormoon belangrijk. Het speelt namelijk een rol bij onder andere je metabolisme, je spiergroei en de reparatie van je lichaamscellen en -weefsels.

Weinig groeihormoon in je lichaam vergroot je risico op ziektes en overgewicht.

Hoe helpt groeihormoon je bij het afvallen?

Groeihormoon stimuleert je lichaam om vet te verbranden. Normaal gesproken kiest je lichaam ervoor om energie uit de suikervoorraden van je spieren en lever te halen. Groeihormoon geeft je lichaam de opdracht om de energie uit je vetvoorraden te halen, zodat je dus vet verbrandt.

Daarnaast helpt groeihormoon ook om je hongergevoel te onderdrukken. Hierdoor wordt het makkelijker om de verleiding van tussendoortjes en te grote porties eten te weerstaan.

Zo maak je meer groeihormoon aan

Redenen genoeg dus om de aanmaak van groeihormoon een boost te geven. Deze tips helpen je hierbij.

1: Minder suiker

Insuline en groeihormoon zijn elkaars tegenpolen. Als je suikerrijk eet, maak je meer insuline aan en minder groeihormoon. Bovendien is suiker van zichzelf al een dikmaker. Beperk je suikerinname daarom.

2: Intermittent fasting

Bij intermittent fasting beperk je het aantal uren dat je eet. Dit kan je op verschillende manieren indelen. Je kan bijvoorbeeld alleen tussen 10.00 en 18.00 eten. Je hebt dan dus 8 uur waarin je eet. De overige 16 uur eet je niet, maar drink je bijvoorbeeld wel water.

Deze manier van vasten geeft de aanmaak van groeihormoon een enorme boost. Na een week intermittent fasting kan je groeihormoonniveau zelfs met 1250% zijn toegenomen.

Meer over intermittent fasting lees je hier.

3: Eet niet voor het slapengaan

Kort voordat je gaat slapen nog eten is funest voor de aanmaak van groeihormoon. Om ervoor te zorgen dat je ’s nachts veel groeihormoon aanmaakt, kan je beter niets meer eten vanaf minimaal twee uur voordat je gaat slapen. Vooral koolhydraatrijk en calorierijk eten kan je beter vermijden.

4: Krachttraining

Krachttraining heeft een positief effect op de aanmaak van groeihormoon. Trainingen met een hoge intensiteit zijn hiervoor het beste. Er zijn speciale trainingsschema’s te vinden die gericht zijn op het stimuleren van dit hormoon.

Duursporten zoals hardlopen zijn niet geschikt om je groeihormoonaanmaak te stimuleren.

5: Een goede nachtrust

Een goede nachtrust is cruciaal voor een optimale aanmaak van groeihormoon. Zorg er daarom voor dat je voldoende slaapt. Bijvoorbeeld door:

  • Een vast slaapritme aan te houden
  • Ervoor te zorgen dat je slaapkamer donker en stil is
  • Kunstlicht en licht van beeldschermen ’s avonds te dimmen of vermijden
  • Voldoende te ontspannen
  • Overdag van het daglicht te genieten

Makkelijker afvallen dankzij groeihormoon

Groeihormoon is belangrijk voor een optimale gezondheid en het helpt je om onder andere buikvet te verbranden. Zorg er daarom voor dat je voldoende groeihormoon aanmaakt door te minderen met suiker en niet kort voor het slapengaan nog te eten. Daarnaast kunnen een goede nachtrust, krachttraining en vasten je hier ook bij helpen.

Bronnen: Juul A, Jørgensen JO, Christiansen JS, Müller J, Skakkeboek NE, Horm Res, 1995. Nass R, Huber RM, Klauss V, Müller OA, Schopohl J, Strasburger CJ, J Clin Endocrinol Metab, 1995. Kerndt PR, Naughton JL, Driscoll CE, Loxterkamp DA, West J Med, 1982.