Kruiden-planten

Basilicum: een kruid met bijzondere eigenschappen!

Share Button

Basilicum is een bijzonder kruid: het remt ontsteking en is een van de beste reinigers van lever en nieren. Het aromatische kruid vervult ook een nuttige rol bij een te hoge bloedsuikerspiegel. Basilicum wordt in de Oosterse geneeskunde de ‘onvergelijkbare’ genoemd, en terecht. Lees meer over de bijzonder eigenschappen van basilicum!

Bijzondere eigenschappen van Basilicum

De voordelen van Basilicum (Ocimum basilicum, koningskruid) kunnen gewoonweg niet overdreven worden. De plant is familie van de munt, en is vanuit Azië verder naar andere delen van de wereld verspreid. Koningskruid is rijk aan fyto-nutriënten en geeft voeding een specifieke smaak.  Het heilzame effect is al eeuwen in meerdere culturen bekend.

Basilicum verlaagt bloedsuikerspiegel

De inname van het extract van Basilicum –ook wel koningskruid genoemd- in tinctuurvorm verlaagt de bloedsuikerspiegel en reguleert de insulinehuishouding. Dit bleek onlangs bij ratten met diabetes. 1

Beschermt tegen straling en chemische stoffen

Wellicht is dit de meest bijzondere eigenschap van koningskruid en erg welkom in deze hedendaagse tijd; Basilicum beschermt je lever, cellen en nieren tegen chemische stoffen en straling. In dit artikel lees je exact tegen welke chemische stoffen (pesticides, metalen en stoffen in verzorgingsproducten) koningskruid beschermt.

Een andere bijzondere werking van koningskruid is dat het beschermt tegen het schadelijke voedingsadditief carrageen. Zo kan carrageen -E407- bijvoorbeeld oedeem veroorzaken, maar het aanwezige linolzuur in het kruid heeft het vermogen om de biologische routes te blokkeren (m.b.t. cyclo-oxygenas en lipoxygenase) via welke het voedingsadditief ontsteking kan veroorzaken. 2

Anti-depressief effect

Het geurende kruid heeft ook nog een hele andere werking, en voorziet in een natuurlijke manier om depressieve symptomen te verminderen. Dit is getest met etherische olie van basilicum. Bij muismodellen bleek dit de corticosteron spiegel te verlagen. Hiernaast zorgt het kruid voor een toename van bepaalde proteïnen die gunstig voor het brein zijn, en met name voor de hippocampus. 3  

Als een depressie is ontstaan als gevolg van chronische stress, heeft Basilicum zelfs het vermogen om dit om te keren. Dit bleek eveneens bij muismodellen. 4

Neurodegeneratieve veranderingen in de hippocampus die eveneens zijn ontstaan door stress, worden ook vermindert door basilicum.   5

Recepten & drankje

 

Heb je zin gekregen in basilicum?  Hier vindt je heerlijke basilicum recepten!

Een drankje met basilicum dient vanwege de vele gezonde eigenschappen van het kruid ook vele doelen. Zo is het bijvoorbeeld verzachtend bij een zere keel en hoest, en remt het ontsteking. Als extra bonus bestrijdt het een slechte adem en doodt het bepaalde schadelijke bacteriesoorten.

Neem twee groene appels, een komkommer, een citroen en een handvol basilicum bladeren. Doe ze in de blender, en geniet ervan!

Basilicum laat zich ook goed combineren met boerenkool, spinazie, sla, ananas, peer, andere appelsoorten, limoen, grapefruit en mint.

Share Button

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.