Zoetstof sucralose bevordert chronische stofwisselingsstoornis

goedgezond

De kunstmatige zoetstof sucralose kan juist tot overgewicht en een toegenomen vetopslag leidt, is wederom gebleken. En dat niet alleen; de stof kan ook andere stoornissen van de stofwisseling bevorderen. 

Surcalose: chronische stofwisselingsstoornis

Nieuwe data die gepresenteerd werden tijdens de annual meeting van de Endocrine Society suggereren dat caloriearme zoetstoffen het risico op het metabool syndroom vergroten.

Het metabool syndroom is een verzamelnaam van een reeks aandoeningen, die met overgewicht te maken heeft. Overgewicht, dat vaak samen gaat vaak samen met hoge bloeddruk, slechte cholesterolwaarden en een verstoorde bloedsuikerspiegel, valt hieronder. Het is een chronische stofwisselingsstoornis, die ook symptomen geeft zoals insulineweerstand, glucose-intolerantie, buikvet en een verstoorde vetspiegel.

Het syndroom verdubbelt de kans op een hartaandoening en aandoeningen aan de bloedvaten. Wie het metabool syndroom heeft, loopt een hoger risico op een beroerte, en diabetes type 2 (kans die 3 tot 5x groter is).

Joga

Joga schijnt een positieve invloed op het metabool syndroom te hebben 1 . Toen deelnemers aan een onderzoek een jaar lang joga training deden nam het aantal pro-inflammatoire adipokinen af terwijl de anti-inflammatoire adipokinen toenamen. Adipokinen zijn signaleringsproteïnen die het immuunsysteem de instructie geven om ontsteking te doen toe nemen of juist te doen afremmen. Joga was gunstig voor mensen met het metabool syndroom doordat ontsteking afnam, en men hierdoor beter met de symptomen kon omgaan.

Extra vetopslag door sucralose

Nu de nieuwe studie. Hierin werden de effecten van de kunstmatige zoetstof sucralose bekeken op menselijke stamcellen uit vetweefsel.

En wat bleek:

  • De stof zorgt voor een toegenomen vetopslag
  • Maar dat niet alleen, sucralose bevordert tevens de genexpressie die met vetproductie en ontsteking in verband staat.
  • Bij mensen met een gezond gewicht had de sucralose niet echt een negatief effect. Dit vond alleen plaats bij mensen met overgewicht of obesitas.

De vetopslag en andere nadelen waren dosis afhankelijk, met andere woorden: ze namen toe naarmate er meer sucralose geconsumeerd werd.

Share