Medicinale cannabis veilig en effectief bij pijn

cannabis.jpg

Een speciale uitgave in European Journal of Internal Medicine pleit voor medicinale cannabis als regulier medicijn. Het middel is veilig en effectief bij pijnbestrijding, en zou tot het normale medicinale arsenaal moeten behoren, zeggen de onderzoekers.

 1 2

Medicinale cannabis effectief bij pijn

Cannabis wordt al eeuwen gebruik om pijn te verlichten en als slaapmiddel. De auteur van de studie stelt dat restricties op het middel onderzoek pogingen gedwarsboomd hebben en dat artsen mede hierdoor weinig tot geen inzicht in het gebruik ervan.

Studieauteur professor Victor Novack (Ben-Gurion University, Israël)

“Ons ultieme doel hoort te zijn om medicinale cannabis wetenschappelijk te vestigen tussen het moderne medicinale arsenaal.”

Pijnbestrijding en betere nachtrust

Sinds 2012 is er een explosie aan studies gepubliceerd omtrent medicinale cannabis. Deze uitgave in European Journal of Internal Medicine voorziet in twee omvangrijke onderzoeken omtrent het gebruik van cannabis bij kankerpatiënten en ouderen. Hiernaast geeft het een uitgebreid overzicht van bewijs, ethiek en praktisch gebruik. Cannabis bleek bij het merendeel der patiënten effectief in het verlichten van zowel de pijn als de slaapproblemen.

Tijdens de studie onder leiding van professor Novack, analyseerde een team onderzoekers de data met betrekking tot medicinaal gebruik van cannabis van bijna 3000 kankerpatiënten tussen 2015 en 2017. Ook werden de data van oudere patiënten met allerlei klachten onderzocht.

De onderzoekers

“Ons onderzoek stelt dat therapeutisch gebruik van cannabis veilig en effectief is voor ouderen.

Medicinale cannabis kan het gebruik van andere medicatie verminderen, zoals opioïden. “

Bij pijn door diverse oorzaken

De uitgave bevat ook een review waarin 10.000 wetenschappelijke uittreksels meegenomen waren. Hieruit blijkt onder mee dat het gebruik van cannabinoïden en cannabis niet alleen doeltreffend is bij pijn, maar ook bij misselijkheid door chemo, en krampen door multiple sclerose.

Omdat de speciale uitgave in het journal alles dekt wat te weten valt over medicinale cannabis, hoopt professor Novack dat het ertoe bijdraagt om artsen over de streep te trekken als het om het gebruik gaat, en dat de cannabis in de toekomst als een normaal, regulier medicijn gezien wordt.