Door minder calorieën (-15%), langer jong en gezond

OEDGEZOND.INFO

Een lagere inname van calorieën beschermt het lichaam van schadelijke metabole bijproducten. Calorie restrictie houdt hierdoor de cellen langer jong, en verlaagt het risico op ziektes zoals kanker, diabetes en artritis.

Minder calorieën, langer jong en gezond

Onderzoekers van Pennington Biomedical Research Center zagen in een dierstudie hoe een lagere calorie inname de lichaamstemperatuur lager hield, het metabolisme vertraagde en zo voor minder schadelijke metabole bijproducten zorgde. De bijproducten veroorzaken oxidatie en oxidatie verhoogt het risico op ziektes zoals diabetes, kanker en reumatoïde artritis.

Stofwisseling en veroudering

Oxidatieve stress veroorzaakt veroudering en veroudering veroorzaakt ziektes, volgens het onderzoek. Een snelle stofwisseling houdt het lichaam slank, maar naarmate we ouder worden zet het lichaam voeding trager om in energie. Vanaf ons 30e levensjaar beginnen we langzaam aan spiermassa te verliezen en wordt gewichtsverlies iets lastiger. Daar zijn we meestal niet blij mee, maar volgens deze studie remt een tragere stofwisseling juist de negatieve effecten van veroudering.

Vrije radicalen

Een snel metabolsime betekent ook een hoge staat van stress, en elk lichaamssysteem moet dan harder werken voor de omzetting van voeding in energie. Wanneer calorieën verbrand worden, worden ze omgezet in energie en hier komen bijproducten bij vrij. Het bijproduct is een vrije radicaal die als een kleine aanvaller werkt op cellen en DNA. Dit veroorzaakt oxidatieve stress, en hoe sneller of vaker deze metabole reacties voorkomen, des te meer vrije radicalen geproduceerd worden. Zo wordt hoopt deze stress zich op.

Ons lichaam produceert enzymen die vrije radicalen opsporen en neutraliseren, maar ook dit vindt op latere leeftijd in een trager tempo plaats. Volgens deze theorie is het zo dat wanneer ons metabolisme op dezelfde snelheid functioneert als in de jongere jaren, de vrije radicalen onze natuurlijke antioxidant- mogelijkheden overtreft.

Dit is dan ook de reden waarom een voedingspatroon met veel antioxidanten (vette vis, noten en groenten) onze verdediging tegen veroudering en leeftijd gerelateerde ziektes verbetert.

En er is nog meer dat we kunnen doen om onze verdediging te versterken, volgens het onderzoek. Een calorie restrictie van 15% kan het leven verlengen. Dit bleek bij dieren, en volgens de onderzoekers geldt hetzelfde voor mensen.

Studie auteur dr. Leanne Redman

“We weten van zoogdieren dat hoe kleiner een dier is, des te sneller hun metabolisme ook is. “

Het team van Pennington Biomedical Research Center testte dit vervolgens op een kleine groep mensen (53 mensen tussen de 21 en 50 jaar) die twee jaar lang een calorierestrictie van 15% volgden. De deelnemers verloren gemiddeld 9 kilo en vertoonden minder tekenen van oxidatieve stress.

Dr. Redman

“Een lagere inname van calorieën vertraagt ons basale metabolisme en aangezien bijproducten van de stofwisseling het verouderingsproces versnellen, vermindert calorietrestrictie de kans op chronische aandoeningen en verlengt het de levensduur, als dit voor een langere periode gedaan wordt.”

Het is nog niet duidelijk hoeveel jaren er door de calorie restrictie aan het leven toegevoegd worden. Maar de data van diermodellen correct zijn kan een lagere inname van 25% volgens Redman een extra 7 jaar betekenen.

Artikelbron artikelbron