Voordelen van pecannoten voor vetstofwisseling en hart

OEDGEZOND.INFO

Pecannoten zijn heerlijk, dat is een gegeven. Eén hele bijzondere eigenschap is wel dat deze noot de vetstofwisseling reguleert! Met een handjevol pecannoten snack je je naar een gezond hart en betere vetspiegel. Het interessant is dat je zo weinig nodig hebt, om van de heilzame effecten te profiteren.

Alle noten gezond

Noten verlagen je BMI en remmen zelfs ontsteking in het lichaam. Ze zitten allemaal vol gezonde vetten -de omega3’s- en een hele reeks micronutriënten. De pecannoot bevat veel polyfenol bestanddelen die bij ratten lieten zien de vetstofwisseling en antioxidant activiteiten te moduleren. 1 Ook de fytosterolen spelen een rol bij de beschermende werking voor hart en vaten. 2


Het is interessant te lezen hoe elk type noot weer zijn eigen voordelen voor de gezondheid heeft, lees maar eens in onderstaand artikel!

https://goedgezond.info/2016/12/07/alle-bewezen-pluspunten-van-noten-op-een-rij/


Vele voordelen van pecannoten

Een review uit 2016 laat indrukwekkende resultaten zien. Een hogere inname van noten verlaagt het risico op hart- en vaatziekten 3, kanker 4 , vroegtijdig overlijden, diabetes en infecties. 5 Noten maken ook slimmer: ze verbeteren de cognitieve vaardigheden.

Borstkanker

Extract van de noot zou de groei van borstkanker tumoren remmen, volgens een onderzoek in journal of Ethnopharmacology. 6 De studie meldt dat dit komt door het fenol profiel dat stoffen bevat zoals galline zuur, chlorogeenzuur, vanillezuur, cafeïnezuur, ellagine zuur, catechine, epicatechine, epigallocatechine en epicatechine gallaat.

Kleine hoeveelheid, grote veranderingen

Het meest recente onderzoek naar pecannoten en de voordelen voor het hart is nu gepubliceerd in Nutrients
De deelnemers aten dagelijks een handjevol noten bij hun normale dieet. Er is een nadeel aan de studie: er was maar een klein aantal studiedeelnemers. Desalniettemin bleek dat de noten de insulinegevoeligheid van de deelnemers verbeterden, en dat de markers voor cardiometabole ziekten een stuk gunstiger waren geworden. Er waren positieve veranderingen gekomen in de insulinehuishouding.

De auteur van de studie legt in Nutrients uit:
“Pecannoten bevatten van nature erg veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren, dus als je een portie verzadigd vet vervangt met deze gezondere vetten dan krijg je de cardioprotectieve effecten die we observeerden.”
“Pecannoten bevatten ook tal van bioactieve stoffen, vitaminen en mineralen en alle dragen ze bij aan deze voordelen. Maar het is pas echt interessant dat er maar een hele kleine hoeveelheid nodig is voor deze veranderingen, namelijk een handje vol pecannoten per dag. En dit maakt een groot verschil. “

De resultaten zijn bemoedigend, maar het is wel de moeite waard om te vermelden dat het onderzoek gefinancierd werd door de National Pecan Shellers Association. Evengoed is de studie in een gerespecteerd journal gepubliceerd.