Rooibos thee remt honger, formatie van vetcellen en meer!

rooibos.png

Van alle theesoorten zijn zwarte en groene thee enorm populair! Maar wist je dat rooibosthee iets meer voordelen heeft dan de zwarte en groene variant? Een hele bijzondere eigenschap is dat de thee honger plús de formatie van nieuwe vetcellen remt. En je dagelijkse kopjes rooibos thee doen misschien nog meer voor je huid, dan een prijzige gezichtscrème?

Rooibos thee oergezond!

Rooibosthee bevat namelijk geen cafeïne, in tegenstelling tot groene en zwarte thee. Ook zitten er bijna geen tanninen in, en dat is mooi: want tanninen kunnen de opname van sommige mineralen bemoeilijken. Rooibos bevat hoogst effectieve antioxidanten, en er is geen deel van ons lichaam dat er geen voordeel van heeft.

Voordelen van rooibos thee

Wat zijn dan die voordelen van rooibos thee?

Remt ontsteking, antioxidant eigenschappen

Een van de wortels van diverse ziekten is ontsteking. Samen met oxidatieve stress (vrije radicalen) leidt dit tot een hele reeks ziekten. Dus de beste manier om ziekten te voorkomen is door ontsteking en oxidatie aan te pakken! Dit maakt rooibos thee een prima drankje om dagelijks te consumeren.1 Zet je theepot maar vast klaar!

Wat rooibos thee ook interessant maakt is dat het quercetine bevat. Dit is een belangrijke flavonoïde die werkt tegen ontsteking en oxidatie. De gebruiken lijken eindeloos: van aderverkalking, jicht en infecties tot chronische vermoeidheid en hooikoorts: rooibos lijkt het allemaal te verminderen. 2 3 4

De theesoort zou ook de groei van tumoren onderdrukken. 5, 6 Dit is wederom te danken aan quercetine (de stof die trouwens ook rijkelijk aanwezig is in uien en appels). 7

Voor het hart

Omdat rooibos chrysoeriol bevat, een andere flavonoïde, gaat de bloeddruk omlaag en wordt de bloedsomloop verbeterd. Zelfs slechte cholesterolspiegels kunnen het niet opnemen tegen rooibos.

Dan zitten er ook nog aspalathine en nothofagine in rooibos. Ze hebben invloed op inflammatie in het gehele vasculaire systeem! Aspalathine is een vrij nieuwe antioxidant, zit alleen in rooibos en nergens anders in. Het zorgt voor een gezonde bloedtoevoer naar het hart.

Sterke botten

Rooibos thee bevat mangaan, calcium en fluoride, en verbetert de “osteoblastische activiteit”.8 9

Gewichtverlies door rooibos thee?

Serieus?

rooibos2-300x200.jpg
Rooibos zorgt voor een toename van leptine (‘verzadigingshormoon’) ! En hiernaast remt het de vorming van nieuwe vetcellen!

Het kan! Een studie meldt hoe de nutriënten in rooibos thee obesitas tegengaan. De onderzoekers ontdekten dat de thee namelijk voor toegenomen vrijzetting van leptine zorgt. Leptine staat bekend als het ‘verzadigingshormoon’ en zo’n hormoon is precies wat we nodig hebben als we ons dieet willen volhouden. Dat is nog niet alles! Rooibos voorkwam ook de vorming van nieuwe vetcellen en zorgde ervoor dat bestaand vet sneller gemetaboliseerd werd. 10

Quercetine blokkeert immuuncellen die cruciaal zijn bij het triggeren van allergische reacties. De thee zou dan ook allergieën net zo effectief behandelen als sommige medicatie, maar dan zonder de bijwerkingen. 11

Houdt huid en haren mooi

Als klap op de vuurpijl varen onze haren en huid wel bij het “Zuid-Afrikaanse goud.”  Er zit alfa hydroxy zuur in, dat is niet slecht! Dit type zuur komt niet veel voor in andere voeding. We kennen het van de reclameslogan’s voor crèmes (de AHA’s!). Rooibos thee vermindert dan ook rimpels, 12 en beschermt haarzakjes tegen schade. Als je AHA’s uitwendig aanbrengt, maakt dit de huid gevoeliger voor zonschade. Dat probleem is mooi verholpen wanneer je ze via je kopje thee binnenkrijgt.