Afvallen: Cardiotraining, Krachttraining Of Toch Iets Anders?

fitness2.jpg

Gastblog van Health Blogger Mirjam Hermsen-  Snelwandelen, hardlopen, crosstrainer-sessies, intervaltrainingen en wielrennen, veel mensen zien deze vormen van beweging als dé ultieme manier om af te vallen. Cardio training is nog steeds de meest populaire vorm van sport, voor mensen die gewicht willen verliezen. Toch hoor je ook steeds meer mensen over krachttraining. Wat is nou het beste? Wat bereik je met welke tak van sport? En is sporten nou echt dé manier om kilo’s te verliezen?

Cardio, krachttraining, of..?

Cardio: conditie

fitness3-300x200.jpgWanneer je veel aan cardio doet, krijg je een betere conditie. Dat merk je al snel. Je kunt steeds een stukje verder rennen, hebt een minder rood hoofd na je 5 kilometer en je gaat soms zelfs een stukje harder dan twee weken geleden. Conditie kun je dus vrij snel opbouwen. Probeer maar eens een 12 weken programma voor een 5 kilometer run. Je zult zien, je gaat per week met sprongen vooruit. Een goede conditie is ook goed voor het hart. Je hart pompt het bloed door de bloedvaten. Als je aan cardiotraining doet, wordt er meer bloed door de aders gepompt, waardoor er een hogere druk op de bloedvaten wordt gezet. Dit komt de kwaliteit van je bloedvaten zeker ten goede. Resultaat is dus een gezondere bloeddruk. Als je veel aan cardio doet, zul je ook snel wat kilo’s verliezen, ideale vorm van sport dus!

Krachttraining: lichaamsvormend

fitness4-261x300.jpgMannen zijn al vele jaren in het krachthonk te vinden om spieren te kweken. Maar, tegenwoordig zijn er ook steeds meer vrouwen met krachttraining bezig. De term ‘fit girl’ is bijvoorbeeld echt een populaire en veelgehoorde uitdrukking. Waarom zou je aan krachttraining doen? Door het trainen met gewichten geef je je lichaam een andere vorm, een ander uiterlijk. Je verliest misschien in het begin van krachttraining een paar kilo’s maar het zou ook zomaar kunnen dat je een paar kilo’s aan spiermassa aankomt. Een belangrijk doel van krachttraining is dat je tijdens het afvallen voorkomt dat je teveel spiermassa verliest. Je spiermassa is namelijk heel belangrijk voor de vorm van je lichaam. En juist die vormen en contouren wil je natuurlijk graag behouden of perfectioneren.

Bekijk je voedingspatroon

Je kunt dus met beide bovengenoemde opties kilo’s verliezen. Zeker in het begin, kan het hard gaan! Toch zijn beide vormen van sport niet je belangrijkste tool om vet te verliezen. Als je wilt afvallen is je voedingspatroon eigenlijk je belangrijkste pijler. Je kunt je natuurlijk verdiepen in een afvalprogramma, zoals het paleo dieet, koolhydraatarm dieet of bijvoorbeeld het chocolade dieet. Maar je kunt je voedingspatroon ook zelf eens onder de loep nemen. Eet je niet teveel? Zijn je porties niet te groot? Het is goed om eens bij te houden hoeveel je eigenlijk eet op een dag.

Hou dit eens een paar dagen bij in een boekje of in voer alles in bij een speciale tracker. Er zijn verschillende (gratis) apps waar je dit in bij kunt houden. Bekijk hoeveel koolhydraten je op een dag binnenkrijgt, hoeveel je eiwitinname is en of je niet teveel vetten tot je neemt. Het kan zijn dat je tot de conclusie komt dat je dagelijks toch iets teveel calorieën tot je neemt. Door te sporten, verbrandt je natuurlijk wel weer wat calorieën maar je moet wel heel lang sporten om die extra bitterballen, winegums en bakjes chips te verbranden op een dag.

Conclusie: Let vooral op je voedingspatroon als je kilo’s wilt verliezen en kies daarnaast een vorm van beweging waar jij je goed bij voelt!