Combinatie kurkuma/peper versnelt verlies van lichaamvet

De combinatie kurkuma-peper versnelt het verlies van lichaamsvet, laat Nutrition & Metabolism weten. Kurkumine is het belangrijkste bioactieve bestanddeel in kurkuma, en bij peper is dit piperine. Zowel de een als de ander ondersteunt gewichtsverlies, maar als duo heb je er meer aan!

Combinatie kurkuma/peper

De ontstekingsremmende uitwerking van piperine en kurkuma wordt steeds weer aangetoond, zowel bij beide stoffen afzonderlijk als in combinatie. Piperine is een betrouwbare versterker van de bio beschikbaarheid en doelgerichtheid van kurkumine. 1

Dit keer wilden onderzoekers het effect van kurkumine en piperine bepalen in combinatie met een dieet waarbij minder calorieën werden ingenomen. Muizen kregen 23 weken lang het zogenaamde “Westerse dieet”: een voedingspatroon waarbij vetrijk gegeten werd, zodat er obesitas bij de muizen ontstond.

Rem op cellulaire veroudering

Na 23 weken kreeg een groep muizen de combinatie kurkuma-peper terwijl ze minder calorieën nuttigden. De combinatie werkte goed om het totaal percentage lichaamsvet te verlagen. De combi verminderde zelfs cellulaire veroudering bij de muizen door de lengte van de telomeren te behouden!

Info: wat zijn telomeren en hoe bepalen ze de levensduur/snelheid van veroudering

Het dieet dat gevolgd werd na 23 weken bestond uit een calorierestrictie van 10%. De combinatie bleek het verlies van vet te versnellen. Ook was er een significantie afname van ontstekingsmarkers die in verband staan met obesitas. Ontsteking van het vetweefsel was hierdoor onderdrukt.

​Bron Nutrition & Metabolism​

Kurkuma alleen

Taille en heupomvang

Kurkuma wordt al lang erkend als anti-inflammatoir middel dat de gezondheid op veel fronten bevordert. De meeste kurkuma preparaties bevatten 2-8% kurkumine. Dat kurkumine gewichtsverlies bevordert is bekend, net als het gegeven dast het obesitas gerelateerde aandoeningen vermindert. Kurkumine heeft op een directe manier een uitwerking op vetweefsel doordat het ontsteking remt en de infiltratie van macrofagen verhindert. 2 Toen 44 mensen 30 dagen lang naast hun dieet ook kurkuma namen, bleek dit voor een snellere afname van de taille- en heupomvang te zorgen. 3

Peper alleen

Stopt aanmaak nieuwe vetcellen

Ook peper zorgt voor een snellere gewichtsafname. De rol van piperine is interessant; de stof verhindert namelijk de aanmaak van nieuwe vetcellen (adipogenese). Zwarte peper extract en piperine remmen de aanmaak van vetcellen, terwijl ze de cellen niet schaden. Hiernaast beïnvloedt piperine nog de genen die de vetstofwisseling reguleren.  4   5

Piperine kan de bio beschikbaarheid van kurkumine één uur na inname verhogen tot 2000%. Piperine verbetert de serum concentratie, absorptie en bio beschikbaarheid zowel bij ratten als bij mensen zonder enige bijwerking. 6