21 Verrassende symptomen van calciumtekort

Als we aan een calciumtekort denken, linken we dit het meest aan botontkalking. Osteoporose is echter niet het enige gevolg van een tekort aan dit mineraal. Check de overige symptomen, ze zijn niet altijd voor de hand liggend en niet altijd onschuldig!

Symptomen calciumtekort

Als een calcium tekort langdurig onbehandeld blijft, dan kan dit noemenswaardige consequenties hebben. Er kan al sprake zijn van metabole veranderingen of disfuncties in een vroeg stadium, voordat je je bewust bent van een tekort.

Te weinig calcium in het bloed kan tot de volgende symptomen leiden

 1. Flauwvallen
 2.  Hartfalen
 3.  Pijn in de borst
 4.  Doof en tintelend gevoel rond de mond of in de vingers en tenen
 5.  Krampen, vooral in d rug en benen. Kan tot spierspasmen leiden
 6.  Piepende ademhaling
 7.  Toevallen
 8.  Vermoeidheid
 9.  Stemveranderingen vanwege strottenhoofdkramp
 10.  Prikkelbaarheid
 11.  Verminderd intellectueel vermogen
 12.  Depressie en angst
 13.  Persoonlijkheidsveranderingen
 14.  Broos haar en broze nagels
 15.  Psoriasis
 16.  Droge huid
 17.  Chronisch jeuk
 18.  Achteruitgang van het gebit
 19.  Spierzwakte
 20.  Staar
 21.  Botbreuken en verlies van lengte

Vitamine D, calcium, magnesium, fosfor

Als je vermoedt dat je een calcium tekort hebt, kun je naar de huisarts gaan voor een verwijzing voor een bloedtest.
Er kan sprake zijn van een onderliggend probleem, bijvoorbeeld met de schildklier, een neurologische ziekte of een verkeerd voedingspatroon. Misschien heb je een te hoge vitamine D spiegel -wat meestal niet het geval is, mits je voor en langere periode hoge doses bij slikt. Ook teveel magnesium of fosfor heeft invloed op de calciumopname. Een urine calcium test is misschien nodig om te kijken of je nieren calcium lekken.

Nieren en alvleesklier

Als de calcium spiegel langdurig laag is, kan dit neurologische en vasculaire problemen veroorzaken. Nierstenen kunnen ook voorkomen net als alvleesklierontsteking. Het kan zelfs een risicofactor voor een hartaanval zijn! Wie een lage calciumspiegel heeft loopt een hoger risico op een hartaanval. 1 2

Zorg voor voldoende calcium

zuivel-300x200.jpg
Zuivel is niet de enige bron van calcium

Calcium is rijkelijk aanwezig in het lichaam, dus een tekort is wel reden tot zorg. Het mineraal is niet alleen maar belangrijk voor het gebit en de botten, maar ook nodig voor allerlei belangrijke metabole functies, normale celfuncties, de overdracht van zenuwsignalen, de gezondheid van het hart, uitscheiding van hormonen, bloedstolling en gezondheid van de spieren.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 1000 mg per dag voor volwassenen tot en met 50 jaar. Vanaf 51 jaar wordt dit 1200 mg per dag. Probeer calcium het liefst uit de voeding te halen! Zuivel is niet de enige bron van het mineraal.

7 Zuivelvrije bronnen van calcium

Verder kun je calcium halen uit zalm, sardientjes, boerenkool, broccoli, sesam zaad, raapstelen, pak choi.

Calcium uit voeding: beschermt het hart

Een baanbrekende John Hopkins studie uit 2016 waarbij medische tests van 10 jaar geanalyseerd werden van meer dan 2700 mensen, liet zien dat calciuminname via supplementen het risico op aderverkalking verhoogt en het hart kan schaden. Maar calciumrijke voeding bleek het hart daarentegen te beschermen.

De auteur van de John Hopkins studie meldde destijds dat mensen vaak geneigd zijn te denken dat meer beter is, als het op vitaminen en mineralen aankomt, maar dat een te hoge calciuminname via supplementen schade kan aanrichten aan het hart en vasculair systeem.

Calcium en dementie

Dan kunnen calcium supplementen ook nog de kans op dementie verhogen, als de dosis hoog is. Volgens een onderzoek in Neurology kan dit het geval zijn bij oudere vrouwen die een beroerte of andere tekenen van cerebrovasculaire ziekten laten zien. De betreffende studieauteur liet wel weten dat er niet verondersteld kan worden dat calcium dementie veroorzaakt.

Als je een supplement neemt

calcium3-300x195.jpg
Calcium supplement: meer is niet beter

Neem je toch een supplement, kies dan calcium citraat of calcium citraat malaat. Als je eierschalen tot poedervorm vermaalt en bijvoorbeeld door de yoghurt doet, dan heb je een vorm die zeer goed wordt opgenomen! Neem je supplement in 2 aparte doses samen met de maaltijd.

Een teveel aan calcium vermijden is net zo belangrijk als genoeg binnenkrijgen. Overtollig calcium uit supplementen vergroot ook de kans op nierstenen, dus overdrijf niet. Richt je op 1000 tot 1200 mg gecombineerd uit voeding en een supplement.

 

Bronnen

Am J Clin Nutr. 2007 May;85(5):1361-6.

Linus Pauling Institute. Micronutrient Info Center. Calcium.

Br J Surg. 2014 Nov;101(12):1566-75.

BMC Med. 2013; 11: 86.