Kamille verbetert vertering van koolhydraten, verlaagt glucosepieken

kamille3.jpg

Het geneeskrachtige kruid kamille heeft wel een  hele bijzondere eigenschap: het ondersteunt namelijk de vertering van koolhydraten en verlaagt glucosepieken na de maaltijd.

Kamille remt glucosepieken

Hyperglykemie, een te hoge bloedsuikerspiegel, is een risicofactor voor diabetes type 2 en verminderde endotheel functie. Het endotheel is een laagje cellen dat de binnenkant van hart, bloedvaten en lymfevaten bekleedt. Endotheelcellen vervullen een functie bij de bloedstolling en bij angiogenese. Endotheelfunctie zou een sleutelrol spelen in het ontstaan en de progressie van atherosclerose.

Tegen atherosclerose

Verbetering van endotheelfunctie zou daarmee moeten leiden tot een belangrijke afname van atherosclerose en cardiovasculaire aandoeningen. Regulatie van de bloedsuikerspiegel door middel van voedingsinterventies en andere strategieën is dan ook cruciaal om glucosepieken na de maaltijd onder controle te houden.

Betere vertering van koolhydraten

Kamille kan hier een rol in vervullen, volgens een nieuwe publicatie in Science Reports.  Kamille verbetert de endotheelfunctie -en zo ook de gezondheid van bloedvaten en hart- door het de juiste stoffen hiervoor bevat. Het kruid bevat allerlei actieve polyfenolen (apigenine-7-0-glucoside, apigenine, 2-hydroxy-4-methoxycinnamine zuur glucosiden), die de vertering en opname van koolhydraten moduleren.

De polyfenolen hebben ook een sterk remmend effect op de transport van glucose en sucrose, en iets minder op de fructose transport en lijkt dit beter te doen in afwezigheid van zout.

Kamille en angststoornis

Mocht je kamille gaan consumeren voor een betere vertering en regulatie van koolhydraten, en je hebt hiernaast last van een angststoornis, dan vang je misschien wel twee vliegen in één klap. Het kruid kan namelijk een anti-angst effect hebben. 1

Dat is dus weer een bijzondere werking van kamille, die komt omdat de flavonoïden invloed uitoefenen op GABA (gamma aminoboterzuur), noradrenaline, dopamine en de serotonine neurotransmissie. Verschillende formules (olie, thee) kunnen verschillende resultaten geven. Ook is de dosis voor het anti-angst effect nog niet helemaal duidelijk vastgesteld.