Top 5 beste vormen van beweging bij fibromyalgie

tai-chi-800x531.jpg

Fibromyalgie is een frustrerende en slecht begrepen conditie die chronische pijn veroorzaakt. Welke vormen van beweging zijn bewezen het meest effectief om fibromyalgie te verlichten?

Volgens de laatste bevindingen

Hebben fibromyalgie patiënten een lage seleniumspiegel 

Is het hormoon leptine een mogelijke veroorzaker van de aandoening 

Komt fibromyalgie door een overreactief immuunsysteem

Welke beweging bij fibromyalgie?

Beweging kan effectief zijn om sommige symptomen van fibromyalgie te verlichten, zoals pijn. Een studie uit 2016 meldt dat eerdere studies mogelijk de effectiviteit van beweging onderschat hebben, vooral als het gaat om depressie die met de aandoening gepaard gaat. The Centers for Disease Control and Prevention beveeltdaarom 150 minuten van activiteit met gemiddelde intensiteit aan, of 75 minuten activiteit met hoge intensiteit -per week.

Volwassenen zouden ook 2 keer per week krachttraining moeten doen, waarbij alle belangrijke spiergroepen gebruikt worden. Het tegenstrijdige is natuurlijk dat de aandoening het lastig maakt om te trainen en extra te bewegen, vooral als er ook sprake is van depressie en chronische vermoeidheid.

In dit geval kun je langzaam starten en dit stap voor stap opbouwen. Kies voor een vorm van training waar je plezier aan beleeft.

Top 5

Aerobe oefening

aerobics-300x225.jpg

Aerobe oefening zoals rennen of lopen, kan helpen bij vele symptomen van fibromyalgie. Een review uit 2017  analyseerde eerdere onderzoeken van aerobe oefeningen met betrekking tot fibromyalgie, en het bleek dat dit de kwaliteit van het leven verbetert plus de stijfheid, pijn en spierfuncties. Als je bezorgd bent over je spieren of gewrichten, kies dan voor low-impact aerobics zoals zwemmen.

Groepslessen helpen om gemotiveerd te blijven. Denk aan yoga, tai chi of een aerobics les.

Tai chi

tai-chi-300x199.jpg

Tai chi is een oude Chinese martial art waarbij stretching en trage bewegingen betrokken zijn. Het moedigt het bewustzijn van geest-lichaam aan en kan helpen bij de lichamelijke én psychische symptomen van de aandoening.

Tai chi zou net zo effectief zijn als aerobics, of zelfs effectiever, volgens een studie uit 2018.

De beste resultaten worden volgens onderzoek gehaald als Tai chi lessen frequent gevolgd worden, zoals 2x per week. Bij deelnemers die dit 24 lang deden vonden er significante verbeteringen plaats op de punten van de Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQR).

Kracht- of resistentie training

krachttraining2-300x200.jpg

Resistentie training versterkt de spieren en kan de symptomen van fibromyalgie verbeteren, meldt dit onderzoek uit 2015. Progressieve resistentie training zorgde voor een betere pijnverlichting en spierkracht. Qua kracht en resistentie helpen veel soorten trainingregimes.

Yoga

yoga-300x216.jpg

Met yoga stretch je mild en rustig, neemt je geest-lichaam bewustzijn toe, en vind je een rustige manier om lichamelijke fitheid te benaderen.Het kan dus ook helpen om fibromyalgie symptomen te verlichten.  Volgens een onderzoek uit 2017 helpt het om onvermogen, depressie, angst om te bewegen te verminderen. Yoga zou ook als een overstap kunnen dienen/de drempel verlagen om andere vormen van beweging uit te oefenen.

Pilates

pilates-300x200.jpg

Wat betreft Pilatus:  dit zou ook de pijnscores verlagen . In de eerste 12 weken doet Pilates dit beter dan wanneer er thuis ontspannings- en stretchoefeningen worden uitgevoerd. Na 12 weken presteert Pilatus niet langer superieur t.o.v.   stretch- en ontspanningsoefeningen thuis.

Alles bijelkaar lijkt het erop dat de geest-lichaam benadering gunstig is voor mensen met fibromyalgie. De resultaten zijn veelbelovend!