5 Gezonde voordelen van gerstewater

gerst.jpg

Gerst is een van de oudste granen ter wereld. Hoewel wij nog weinig doen met gerst, groeit het bewijs dat gerst en gerstewater een aantal gezonde voordelen heeft!

Gerstewater gezond

#1. Bevat veel vezels

Gerstewater is een uitstekende bron van vezels, en helpt dus mee om het spijsverteringssysteem gezond te houden. Vezels helpen natuurlijk de darmbewegingen op gang te houden, en dit doet gerst dus ook. 1 Hierdoor kan er een gezonde stoelgang zijn. Voedingsvezels zijn gekoppeld aan een verminderde kans op sommige chronische ziekten, waaronder cardiovasculaire aandoeningen. Gerst is een oplosbare vezel, en lost dus op in water. Het geeft het lichaam de nodige energie.

#2. Verlaagt het cholesterol

Gerst verlaagt de cholesterolspiegel, en dan juist die van het slechte cholesterol (LDL). Gerst en gerstewater kunnen volgens onderzoekers deel uitmaken van een strategie op het slechte cholesterol te verlagen. 2 3

#3. Balanceert de darmflora

Een juiste balans in de darmflora speelt een zeer belangrijke rol bij het behoud van een goede gezondheid, zowel mentaal als geestelijk. De consumptie van gerst leidt tot een verlaging van bacteroides. Deze bacteriesoort is niet echt een bedreiging, maar staat wel in verband met bepaalde infecties die de buik, geslachtsdelen, hart, botten, gewrichten en het centrale zenuwstelsel betreffen.

#4. Verlaagt de bloedsuikerspiegel

Terwijl het de hoeveelheid bacteroides verlaagt, zorgt gerstewater voor een verhoging van prevotella. Prevotella bacteriën verlagen de bloedsuikerspiegel, en dit effect kan 11-14 uur aanhouden. 4

#5. Moedigt gewichtsverlies aan

Gerst zet het lichaam aan tot het vrijzetten van hormonen die de eetlust reguleren. Je voelt je langer vol, en krijgt minder snel honger. Deze hormonen zetten ook de stofwisseling -met name de vetstofwisseling 5 – aan en dit is welkom wanneer je gewicht wilt verliezen.

Hoe maak je gerstewater?

Je hebt nodig: parelgort, citroenen, honing en water. Citroen hoeft niet, maar geeft een betere smaak aan het water.

Voor 6 kopjes:

  • 3/4 kop parelgort
  • 2 citroenen (sap en schil)
  • halve kop honing
  • 6 koppen water

Spoel de gerst af met koud water tot het water helder is. Doe het vervolgens in een juspannetje, samen met de citroenschil en 6 koppen water. Breng het aan de kook middels een matig vuurtje. Laat het dan zachtjes sudderen voor 15 á 30 minuten. Zeef het en haal de gerst eruit. Voeg al roerend honing toe totdat het oplost. Bewaar het in de koelkast.

Gerst bevat behalve vezels, ook magnesium, mangaan en selenium. Vergeleken met havermout bevat gerst meer vezels en minder vet en calorieën.